De gevel van het Odd Fellowhuis in Groningen behoort tot de meest individuele scheppingen van de Amsterdamse School. Verwarring met andere Amsterdamse School gevels is uitgesloten. Menigeen vraagt zich bij het passeren en/of fotograferen van het pand af, wat de geschiedenis ervan is en hoe het interieur er uit ziet.
Blog
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de recent toegevoegde objecten, komende tentoonstellingen, nieuwe boeken, en meer!
Dit filmpje introduceert de ontstaansgeschiedenis van de Amsterdamse School.
In deze aflevering van het EO programma De bouwstijlen van Amsterdam. Nederlandse bouwkunst door de ogen van Paul Rem aandacht voor de Amsterdamse School.
Vier plantenbakhouders, die oorspronkelijk de hoeken van Michel de Klerks eerste blok aan het Spaarndammerplantsoen sierden maar lange tijd verdwenen waren, zijn er weer!
- Galerij:
Van 17 november 2023 tot 1 september 2024 presenteert Museum Het Schip de tentoonstelling Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School.
- Galerij:
Michel de Klerk was de grote inspirator van de Amsterdamse School. Deze nieuwe uitgave doet recht aan zijn imposante ouevre.
In 1923 maakte de Japanse architect Sutemi Horiguchi een rondreis door Europa en bezocht hij Nederland. Hij was de belangrijkste oprichter van de Bunriha-beweging, een groep jonge architecten die de Japanse architectuur wilde veranderen.
Het Scheepvaarthuis in Amsterdam wordt doorgaans gezien als het eerste voorbeeld van Amsterdamse School-architectuur. Dit kantoorgebouw huisvestte zes rederijen, waarvan vier naar de Nederlandse koloniën in Indonesië en Suriname voeren. En dat is te zien. Naast sculpturen van wat de rederijen zagen als 'zeehelden', zoals J.P. Coen, verwerkten de ontwerpers ook Indonesische elementen in het gebouw.
De Obrechtsjoel, officieel de Raw Aron Schuster Synagoge, is de parel in de kroon van de Joodse Gemeente Amsterdam. Het meesterwerk van architect Harry Elte is een boek meer dan waard.
Video uit 2017 over de buffetkast, een ontwerp van Jacques Hurks, die oorspronkelijk in de Brugstraat 23 te Roosendaal stond.
In het noorden van Nederland zijn tussen beide wereldoorlogen veel architecten werkzaam geweest, die vaak onderbelicht zijn gebleven. Één man heeft het zijn missie gemaakt hier verandering in aan te brengen.
De allereerste nieuwsbrief van Wendingen is een feit!
Op woensdag 17 mei werd de gerestaureerde fontein in het Wilhelminapark in Venlo, een ontwerp van Michel de Klerk, onthuld. Het kunstwerk was niet meer compleet en toe aan restauratie.
- Galerij:
Het Schip speelt een hoofdrol in de eerste aflevering van de NTR-serie Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen.
In 2022 was er in DE KERK in Onderdendam kortstondig een tentoonstelling te zien over de Groninger architect Berend Jager. Hierbij verscheen tevens deze fraai geïllustreerde catalogus.
- Galerij:
Het boek 'Heb ik dat gemaakt? De vormende jaren van H.P. Berlage, bouwmeester' behandelt de jonge jaren van een van Neerlands bekendste architecten.
- Galerij:
Wat hebben de Tuinstadgedachte en de Amsterdamse School gemeen? Een nieuw artikel op World Garden Cities legt het uit.
Het beroemde torentje van Het Schip zou wel eens zijn oorsprong in Kopenhagen kunnen hebben. De vorm van De Klerks ontwerp zien we vervolgens in heel Nederland.
- Galerij:
Documentaire over de stadsbeeldhouwer van Amsterdam uit 2019 van Ricardo Alvarez.
Naar aanleiding van de tentoonstelling over Fré Cohen is een oeuvrecatalogus verschenen met hierin een zo compleet mogelijk overzicht van het werk van deze kunstenares en grafica.
Museum Het Schip is finalist van de RAAK Stimuleringsprijs!
Hieronder een kaart met een overzicht van de door Pieter Marnette ontworpen splitskasten.
Jaren geleden kwam ik erachter dat langzaam maar zeker een karakteristiek element uit het straatbeeld van Amsterdam aan het verdwijnen was.
Ze zijn niet nieuw, de blogs op de website van Kunstconsult, maar het kan zeker geen kwaad ze nog een keer onder de aandacht te brengen van de liefhebbers van de Amsterdamse School.