Het Oddfellowhuis in Groningen. Het monumentale gebouw vroeger en nu

De gevel van het Odd Fellowhuis in Groningen behoort tot de meest individuele scheppingen van de Amsterdamse School. Verwarring met andere Amsterdamse School gevels is uitgesloten. Menigeen vraagt zich bij het passeren en/of fotograferen van het pand af, wat de geschiedenis ervan is en hoe het interieur er uit ziet.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de recent toegevoegde objecten, komende tentoonstellingen, nieuwe boeken, en meer!

Meld je hier aan!

Bouwen aan vooruitgang - De Amsterdamse School

Dit filmpje introduceert de ontstaansgeschiedenis van de Amsterdamse School.

De bouwstijlen van Nederland: de Amsterdamse School

In deze aflevering van het EO programma De bouwstijlen van Amsterdam. Nederlandse bouwkunst door de ogen van Paul Rem aandacht voor de Amsterdamse School.

Plantenbakken Spaarndammerplantsoen terug!

Vier plantenbakhouders, die oorspronkelijk de hoeken van Michel de Klerks eerste blok aan het Spaarndammerplantsoen sierden maar lange tijd verdwenen waren, zijn er weer!

Galerij:

Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School

Van 17 november 2023 tot 1 september 2024 presenteert Museum Het Schip de tentoonstelling Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School.

Galerij:

Architect en kunstenaar Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School

Michel de Klerk was de grote inspirator van de Amsterdamse School. Deze nieuwe uitgave doet recht aan zijn imposante ouevre.

Sutemi Horiguchi, Bunriha and the Amsterdam School

In 1923 maakte de Japanse architect Sutemi Horiguchi een rondreis door Europa en bezocht hij Nederland. Hij was de belangrijkste oprichter van de Bunriha-beweging, een groep jonge architecten die de Japanse architectuur wilde veranderen.

Indonesische invloeden in het Scheepvaarthuis

Het Scheepvaarthuis in Amsterdam wordt doorgaans gezien als het eerste voorbeeld van Amsterdamse School-architectuur. Dit kantoorgebouw huisvestte zes rederijen, waarvan vier naar de Nederlandse koloniën in Indonesië en Suriname voeren. En dat is te zien. Naast sculpturen van wat de rederijen zagen als 'zeehelden', zoals J.P. Coen, verwerkten de ontwerpers ook Indonesische elementen in het gebouw.

De Obrechtsjoel. Harry Elte en zijn meesterwerk voor Joods Amsterdam

De Obrechtsjoel, officieel de Raw Aron Schuster Synagoge, is de parel in de kroon van de Joodse Gemeente Amsterdam. Het meesterwerk van architect Harry Elte is een boek meer dan waard.

Het buffet van Jacques Hurks

Video uit 2017 over de buffetkast, een ontwerp van Jacques Hurks, die oorspronkelijk in de Brugstraat 23 te Roosendaal stond.

Van der Molen en Gelderloos. Architecten van naam

In het noorden van Nederland zijn tussen beide wereldoorlogen veel architecten werkzaam geweest, die vaak onderbelicht zijn gebleven. Één man heeft het zijn missie gemaakt hier verandering in aan te brengen.

Wendingen Nieuwsbrief

De allereerste nieuwsbrief van Wendingen is een feit!

Fontein De Klerk in Venlo gerestaureerd

Op woensdag 17 mei werd de gerestaureerde fontein in het Wilhelminapark in Venlo, een ontwerp van Michel de Klerk, onthuld. Het kunstwerk was niet meer compleet en toe aan restauratie.

Galerij:

Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen

Het Schip speelt een hoofdrol in de eerste aflevering van de NTR-serie Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen.

Catalogus Berend Jager architect te Uithuizen (1884-1945)

In 2022 was er in DE KERK in Onderdendam kortstondig een tentoonstelling te zien over de Groninger architect Berend Jager. Hierbij verscheen tevens deze fraai geïllustreerde catalogus.

Galerij:

'Heb ik dat gemaakt?'

Het boek 'Heb ik dat gemaakt? De vormende jaren van H.P. Berlage, bouwmeester' behandelt de jonge jaren van een van Neerlands bekendste architecten. 

Galerij:

Gedeelde Idealen: De Tuinstadgedachte en de Amsterdamse School

Wat hebben de Tuinstadgedachte en de Amsterdamse School gemeen? Een nieuw artikel op World Garden Cities legt het uit.

"Schiptorentjes"

Het beroemde torentje van Het Schip zou wel eens zijn oorsprong in Kopenhagen kunnen hebben. De vorm van De Klerks ontwerp zien we vervolgens in heel Nederland.

Galerij:

Hildo Krop, beeld van een kunstenaar

Documentaire over de stadsbeeldhouwer van Amsterdam uit 2019 van Ricardo Alvarez.

Fré Cohen - oeuvrelijst

Naar aanleiding van de tentoonstelling over Fré Cohen is een oeuvrecatalogus verschenen met hierin een zo compleet mogelijk overzicht van het werk van deze kunstenares en grafica.

Museum Het Schip finalist RAAK Stimuleringsprijs!

Museum Het Schip is finalist van de RAAK Stimuleringsprijs!

De splitskasten in Amsterdam en omgeving

Hieronder een kaart met een overzicht van de door Pieter Marnette ontworpen splitskasten.

Actie "Red de trafokast!"

Jaren geleden kwam ik erachter dat langzaam maar zeker een karakteristiek element uit het straatbeeld van Amsterdam aan het verdwijnen was.

Blogs van Kunstconsult

Ze zijn niet nieuw, de blogs op de website van Kunstconsult, maar het kan zeker geen kwaad ze nog een keer onder de aandacht te brengen van de liefhebbers van de Amsterdamse School.