De Amsterdamse School in Groningen

Van de makers van De Amsterdamse School in Utrecht komt dit soortgelijke boekje met wandel- en fietsroutes door Groningen.

Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks: "In dit boekje vindt u vier wandel- of fietsroutes door de stad Groningen, langs gebouwen in de Amsterdamse Schoolstijl.

Het boekje geeft duidelijke routebeschrijvingen, steeds voorzien van een plattegrondje. Op iedere route maakt u kennis met ruim dertig panden die naar ons idee in de Amsterdamse Schoolstijl zijn gebouwd. Per gebouw hebben we een paar basisgegevens verzameld: adres, oorspronkelijke bestemming, huidige functie, architect, bouwjaar en monumentenstatus. We geven niet alleen tekst en uitleg, maar ook foto’s.

De routebeschrijvingen worden vooraf gegaan door een inleiding, een bespreking van de Amsterdamse Schoolstijl en een samenvatting van de specifieke kenmerken van deze bouwstijl. Ook vindt u een hoofdstukje over “De Ploeg” en over de Groninger architect Siebe Jan Bouma. Na de routebeschrijvingen vindt u nog een literatuuropgave, web en instellingen, bouwkundige termen en een register van straatnamen en huisnummers.

Dit boekje is bedoeld als gids op uw eigen ontdekkingsreis door Groningen. We hopen dat u op uw tocht(en) net zo veel plezier zal beleven als wij!"

De inhoud:

1.         Inleiding     

2.         Wat is de “Amsterdamse School”?   

3.         Kenmerken van de Amsterdamse Schoolstijl

4.         De Ploeg en de Amsterdamse School in Groningen

5.         Siebe Jan Bouma (1899-1959)

Route 1. 

Binnenstad.

Route 2. Zuid.

Zeeheldenbuurt, Rivierenbuurt, Helpman, Helpermaar, Coendersborg, Herewegbuurt en Oosterpoort.

Route 3. Noordoost.                  

Oosterparkwijk en Korrewegwijk.

Route 4. Noordwest.

Schilderswijk, Oranjebuurt, Tuinbouwbuurt, Korrewegwijk en Centrum (noordelijk deel).

 

Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Groningen. Vier wandel- of fietsroutes door de stad (Lecturium Uitgeverij, Zoetermeer. ISBN: 9789048441877).

Zoeken in blog

Gerelateerde Blogs

  • De Amsterdamse School in Utrecht

    De Amsterdamse School in Utrecht

    Redactie Wendingen

  • De Amsterdamse School in Amersfoort

    De Amsterdamse School in Amersfoort

    Redactie Wendingen