Fragments of Metropolis Berlijn
Fragments of Metropolis Berlijn

Onder de titel Fragments of Metropolis Berlin verscheen in 2015 bij de Duitse uitgeverij Hirmer een Engels/Duitse uitgave gewijd aan de expressionistische bouwkunst in Berlijn en omstreken. Inmiddels zijn hier twee delen bijgekomen, te weten Rhein&Ruhr en East/Osten.

De laatstgenoemde uitgaven zijn gewijd aan de expressionistische bouwkunst in respectievelijk het Rijn/Roergebied en de landen Polen, Slowakije en Tsjechië. Het bijzondere is dat het gaat om een fundraising project van de architecten Niels Lehmann en Christoph Rauhut. Boeken over Nederland, Noord-Duitsland en Denemarken, Midden-Duitsland en Zuid-Duitsland staan gepland, maar realisatie is afhankelijk van de vraag of er voldoende geld binnenkomt. Het deel over Berlijn is in ieder geval een succes en is nu in een tweede oplage verschenen.

De boeken zijn steeds gelijk van opzet. Ze tellen driehonderd bladzijden. Na een korte introductie passeren belangrijke en interessante expressionistische bouwwerken de revue in foto’s en plattegronden, één per bladzijde. Soms is aan een bouwwerk niet meer dan één foto gewijd, soms zijn meerdere foto’s opgenomen. Hoewel de nadruk op gevels ligt, zijn er ook foto’s van interieurs. Het onderschrift noemt adres, jaartal en architect. De gebouwen zijn terug te vinden op kaarten in het slotdeel. Zo dienen de boeken ook meteen als reisgids, hoewel ze helaas iets te lijvig en zwaar zijn om in een rugzak of handtas mee te nemen.

Elke uitgave bevat zeer verrassende gebouwen in plaatsen waar je ze niet verwacht. De fotograaf houdt van messcherpe schaduwen, die de gevels op hun mooist tonen. Voor liefhebbers van expressionistische architectuur is het dan ook een prachtige serie. Ik kijk uit naar de volgende delen en ben zeer benieuwd welke gebouwen in Nederland aan bod zullen komen. Uit een al gepubliceerde overzichtskaart valt op te maken dat het boek heel Nederland zal bestrijken van Roosendaal tot noordoost Groningen en van Andijk tot Zuid-Limburg.

 

Voor meer informatie over de crowdfunding:

https://wemakeit.com/users/christoph-rauhut-niels-lehmann

 

Voor meer informatie over de uitgaven:

https://www.hirmerverlag.de/de/titel-1-1/fragments_of_metropolis-1409/

https://www.hirmerverlag.de/uk/titel-1-1/fragments_of_metropolis_rhein_ruhr-1483/

https://www.hirmerverlag.de/uk/titel-1-1/fragments_of_metropolis_east_osten-1717/

Zoeken in blog

Gerelateerde Blogs

  • Backsteinexpressionismus in Hannover

    Backsteinexpressionismus in Hannover

    Marcel Westhoff