Omslag

Over de Groningse architect Albert Wiersema is onlangs dit boek van Bertus Fennema verschenen.

Architect Albert Wiersema (1895 – 1966) uit Bedum ontwierp vanaf de start van zijn praktijk in 1925 tot aan zijn overlijden in 1966 honderden bouwwerken. In de jaren twintig en dertig was hoofdzakelijk de bouwstijl van de Amsterdamse School voor hem richtinggevend. Hij vertaalde deze stijl in de bekende Groningse variant: ingetogen en zakelijk met een arsenaal aan details om expressie in het ontwerp tot uitdrukking te brengen. De kleurrijke Groninger baksteen was bij hem favoriet. Het metselwerk met dit streekproduct, alsmede kleine ornamenten, glas-in-lood met geometrische motieven, laddervensters, rondbogen en decoratie in de vorm van beton- en steenstrippen op gevels en schoorstenen behoorden tot het repertoire, waarmee hij fraaie bouwwerken schiep.

Zijn omvangrijk en veelzijdig oeuvre bestaat uit woonhuizen, woon-winkelhuizen, voorhuizen van boerderijen, agrarische gebouwen, scholen en kerken. Zes bouwwerken zijn aangewezen als  rijksmonument. Het werkgebied van Wiersema was vooral de gemeente Bedum en omliggende gemeenten. Hij voerde echter ook opdrachten uit op verschillende andere plaatsen in de provincie Groningen. Buiten de provincie was hij verantwoordelijk voor de bouw van enkele kerken en scholen.

Auteur Bertus Fennema , liefhebber van architectuur uit de eerste helft van de twintigste eeuw, typeert architect Albert Wiersema als iemand die gedegen en creatief was. Die eigenschappen zijn terug te vinden in zijn werk. De auteur maakte dit boek om meer bekendheid te geven aan de persoon Albert Wiersema, maar vooral om zijn indrukwekkende oeuvre te ontsluiten en voor het voetlicht te brengen.

 

Bertus Fennema en Marienus Beukema, Albert Wiersema- gedegen en creatief. Architect: 1895 - 1966 (NoordPRoof producties 2017).

 

Zoeken in blog

Gerelateerde Personen

 • Wiersema, Albert Wiersema, Albert

Gerelateerde Blogs

 • Versteende Welvaart

  Versteende Welvaart

  Redactie Wendingen

 • Architect Sietze Veenstra 1897-1981

  Architect Sietze Veenstra 1897-1981

  Redactie Wendingen

 • Voor het Voetlicht. Karst Zevenberg. Architect 1893-1960

  Voor het Voetlicht. Karst Zevenberg. Architect 1893-1960

  Gert-Jan Lobbes