Omslag van het gelijknamige boek
Omslag van het gelijknamige boek

In januari 1918 begon het Amsterdamse kunstgenootschap Architectura et Amicitia met de publicatie van een nieuw tijdschrift: Wendingen. Wendingen bood een forum aan architecten en kunstenaars van diverse disciplines, die actuele kwesties aan de orde wilden stellen. Bij elke uitgave kreeg een andere kunstenaar de opdracht om het omslag te ontwerpen.

In totaal verschenen van Wendingen 116 afleveringen. Al deze afleveringen worden vanaf 3 februari 2018 in Museum Flehite getoond. Zij schetsen een beeld van het Nederlandse kunst- en architectuurlandschap van de jaren twintig van de vorige eeuw. Tevens toont de expositie in Flehite een selectie architectuurtekeningen, beeldhouwwerken, schilderijen, affiches, objecten en meubels, die in Wendingen aan bod kwamen en die nog steeds tot de verbeelding spreken.

De tentoonstelling  over Wendingen in Museum Flehite kent 12 thema’s: Bouwkunst, Het Nieuwe Bouwen, Toneel & Theater, De Amsterdamse School, Beeldhouwkunst, Schilder- en tekenkunst, Grafische vormgeving, Kunstnijverheid, Buitenlandse kunstenaars, Europese & Aziatische kunst, Willem Marinus  Dudok en Frank Lloyd Wright.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige uitgave van de hand van Cees W. de Jong, Alston W. Purvis en Martijn F. Le Coultre. De opbouw van deze publicatie, uitgegeven door Amsterdam University Press,  is ook aan de hand van de twaalf thema’s in de tentoonstelling.

De tentoonstelling De kunst van Wendingen (1918 - 1932) is te zien van 3 februari t/m 21 mei 2018 in Museum Flehite in Amersfoort.

Zoeken in blog

Gerelateerde Blogs

  • Wendingen 1918-1932, architectuur en vormgeving

    Wendingen 1918-1932, architectuur en vormgeving

    Redactie Wendingen