Radio Kootwijk (HDR) (Harm Rhebergen - Flickr/CC-BY-NC)
Radio Kootwijk (HDR) (Harm Rhebergen - Flickr/CC-BY-NC)

De hele Nederlandse hiphopscene én Radio Kootwijk op één foto. Dat was het doel van de organisatoren van Een Grootse Dag in Nederlandse Hip Hop.

Eerlijk is eerlijk: als op de redactie van platform Wendingen geen hiphop-liefhebbers werkten, had dit blogbericht u nooit bereikt. Want wie aan de Amsterdamse School denkt, denkt niet direct aan hiphopcultuur. Wie er naar op zoek gaat, vindt vast en zeker parallellen tussen deze twee kunststromingen. Cultuurwetenschappers zouden in de formatie van hiphop-crews best een streven naar Gesamtkunst kunnen zien. Ze zouden ook prima kunnen beargumenteren dat de verschillen tussen de verschillende hiphop-artiesten, net als bij Amsterdamse School-kunstenaars, het gevolg zijn van een vorm van individuele expressie waarmee ze zich niet losmaken, maar juist manifesteren binnen de stroming als geheel. Maar die discussie laten we graag over aan de academici. Want in de officiële achter-de-schermen-video van Een Grootse Dag in Nederlandse Hip Hop - die je hieronder kunt vinden - zegt initiator Ghamte Schmidt haarfijn uit waarom de organisatie heeft gekozen voor het gebouw van J. M. Luthmann als achtergrond voor dé foto van de Nederlandse scene

“Radio Kootwijk is het eerste telecommunicatiepunt van Nederland. En het is een iconisch gebouw, het is een prachtig gebouw, wat onder onze generatie eigenlijk een beetje vergeten lijkt te zijn. Het is gewoon zo dat Hiphop tegenwoordig als een soort communicatiemiddel in de samenleving geldt. Heel veel mensen komen bij elkaar daardoor, van verschillende culturen, verschillende vormen, verschillende kleuren, whatever, achtergronden. Whatever, en die link hebben wij ook weten te liggen naar Kootwijk. En ja daarnaast is het gewoon een superdope gebouw.”

Overigens is het niet de eerste keer dat 'Kootwijk' inspiratie biedt voor musici en filmmakers: zo sierde het gebouw de albumhoes van Alles Blijft Anders van de popgroep BLØF (2011) en fungeerde het als decor van de Amerikaanse thriller Mindhunters (2004). 

De foto, gemaakt door fotograaf Yamandu Roos. Het hele project werd bovendien in een documentaire gevat door de creatieve mensen van Opslaan Als. De documentaire werd gelanceerd op een event in het Stadsarchief Amsterdam tijdens de museumnacht op 2 november. Daar kun je ook terecht voor het eindresultaat van de fotosessie: een poster op A2-formaat kost €25,00. Voor dat bedrag krijg je dus niet alleen een afbeelding van Radio Kootwijk, genomen door een gerenommeerd hiphop-fotograaf, maar ook een momentopname van de gehele Nederlandse hiphop-scene zoals deze er in 2013 uitzag.

 

Zoeken in blog

Gerelateerde items

  • Radio Kootwijk Radio Kootwijk

Gerelateerde Personen

  • Eijnde, Hendrik van den Eijnde, Hendrik van den