Winkelpui Ferdinand Bolstraat
Winkelpui Ferdinand Bolstraat

Help ook in het behoud van Amsterdamse winkelpuien!

Jeroen Janse, een bewoner van de Amsterdamse Pijp is een initiatief gestart om de overgebleven historische winkelpuien in het stadsdeel te beschermen. Op de gemeentelijke website https://stemvanzuid.amsterdam.nl/plan/23 kunnen inwoners een initiatief voorstellen dat met voldoende stemmen zal worden besproken in de stadsdeelraad. Erfgoedvereniging Heemschut ondersteunt de actie van harte en roept iedereen op om dit ook te doen. Het aantal historische winkelpuien in dit stadsdeel neemt snel af en alle hulp en aandacht voor het probleem is welkom.

 

03 Winkelpuien Van Woustraat

 

De Pijp is een populaire Amsterdamse buurt die bekend staat om zijn gezellige drukte, vele verrassende horeca en kleinschalige winkels. Het is een ideale buurt om een nieuw concept voor een zaak te beginnen. Echter, niet elke nieuwe eigenaar kan de historische puien vol glas in lood en andere versieringen waarderen. Sommigen zien de ornamenten eerder als afleiding dan als aanwinst. Het aantal historische winkelpuien is de laatste jaren dan ook in alarmerend tempo gedaald. Toch zijn deze puien belangrijk voor het behoud van de karakter in de buurt. De indruk van een buurt wordt voor een belangrijk deel bepaald door de aanzichten van de openbare ruimte, de historische panden en de verrassende details.

 

Erfgoedvereniging Heemschut steunt initiatief

Erfgoedvereniging Heemschut steunt de actie van Jeroen Janse dan ook van harte en hoopt dat voldoende stemmen zich uitspreken om het probleem aan te kaarten bij het stadsdeel. Elders werden eigenaren al met succes gestimuleerd om hun historische winkelpuien te restaureren door middel van bijdragen uit een fonds. Een dergelijk initiatief zou ook hier voor een vermindering van afbraak kunnen zorgen. Sebas Baggelaar van Heemschut in Amsterdam: “We zijn erg blij met het initiatief van Jeroen. Het toont aan dat het behoud van erfgoed hier ook bij de inwoners speelt, maar ook dat er een besef is van wat een buurt eigen maakt”.

 

Steun ook het voorstel!

Wie het initiatief ook wil steunen kan stemmen op https://stemvanzuid.amsterdam.nl/plan/23. Stemmen kan rechts boven op de website. Hiervoor is registratie niet nodig.

 

 

04 Winkelpui Van Woustraat

Zoeken in blog