glas in lood
glas in lood

Een handzaam en alleraardigst boekje over glas in lood in Den Haag. In de reistas naar Den Haag!

Het boekje is geschreven door Andréa A. Kroon en Audrey Wagtberg Hansen. De zakboekjesreeks Den Haag rond 1900 belicht bijzondere historische locaties in de regio aan de hand van verschillende thema’s. Dit eerste deel, De speling van het licht, bespreekt de prachtige glas-in-loodramen die de Hofstad rijk is.

De auteurs, twee Haagse kunsthistorici, willen aandacht vragen voor dit bijzondere Haagse erfgoed.

In het hoofdstuk over 'Art Deco' lezen we het volgende: 'Na 1900 werden de sierlijke lijnen geleidelijk vervangen door een strakke belijning en geometrische motieven onder invloed van de Art Deco. De gebruikte kleuren werden feller en in contrast toegepast, zoals combinaties van paars met oranje of rood met zwart. Ook asymmetrisch patronen werden nu populair. Invloeden van de Nieuwe Kunst, de Amsterdamse School en De Stijl zijn eveneens van grote betekenis geweest'; (p. 117).

Magazijn De Bijenkorf van Piet Kramer wordt in het boekje Art Deco genoemd. Zou dat zo werken buiten Amsterdam? Als we bedenken dat de term 'Amsterdamse School' stamt uit 1915 en 'Art Deco' uit 1925, dan mag men veilig aannemen dat de door de auteurs zo genoemde Haagse Art Deco tussen '15 en '25 Amsterdamse School was. Bent u er nog?

Andréa A. Kroon en Audrey Wagtberg Hansen, De Speling van het Licht, Glas-in-lood in Den Haag rond 1900 (Uitgeverij De Nieuwe Haagse, Den Haag, 2009).
Links
http://www.denieuwehaagsche.nl/index.php/de-collectie/boeken/de-speling-van-het-licht-detail
http://rond1900.nl/?p=9406

Zoeken in blog

Gerelateerde items

  • De Bijenkorf, Den Haag De Bijenkorf, Den Haag