Plantenbakken Spaarndammerplantsoen terug!

Vier plantenbakhouders, die oorspronkelijk de hoeken van Michel de Klerks eerste blok aan het Spaarndammerplantsoen sierden maar lange tijd verdwenen waren, zijn er weer!

Groen speelt een opvallende rol in veel van Michel de Klerks ontwerpen. Op diverse van zijn prachtige perspectieftekeningen zien we plantenbakken onder de ramen of in de gevel gemetseld. Niet zelden zien we ook klimop de muren opkruipen. Ook op de tekening van zijn eerste blok aan het Spaarndammerplantsoen zien we op de hoeken van de eerste verdieping plantenbakken. Een tekening van een jaar later laat een wat aangepast, opener ontwerp zien; meer plantenbakhouders dan plantenbakken – maar heel erg gedetailleerd uitgewerkt is het hier niet. Of ze ook daadwerkelijk geplaatst waren was lang de vraag. Lange tijd hebben ze er niet gezeten en bovendien is het niet ongebruikelijk dat er verschillen zijn tussen een tekening en het uitgevoerde ontwerp.

Bij het onderzoek naar Sutemi Horiguchi en zijn rondreis door Nederland (wat uiteindelijk leidde tot een tentoonstelling en een publicatie), werden in Tokyo ook foto's gevonden die de Japanse architect op 29 september 1923 van het blok had gemaakt – minder dan tien jaar na oplevering ervan dus. Hierop zijn de houten plantenbakhouders heel duidelijk zichtbaar. Erik Gerritsen (voorzitter van de directieraad van de huidige eigenaar Ymere) werd door Alice Roegholt (emeritus directeur van Museum Het Schip en de ontdekker van de foto's) op de ontbrekende plantenbakhouders gewezen. Gerritsen was direct enthousiast en gaf opdracht om replica's te laten maken, die door Lenferink Vastgoedonderhoud werden gemaakt. De foto van Horiguchi was hiervoor gedetailleerd genoeg en bovendien kreeg het blok op dat moment toevallig een grote onderhoudsbeurt. Op de 100ste sterfdag van Michel De Klerk zijn de plantenbakhouders feestelijk onthuld. Op LinkedIn staat een mooi filmpje hierover.

Galerij:

Zoeken in blog

Gerelateerde items

  • Het Paarse Blok, Amsterdam Het Paarse Blok, Amsterdam

Gerelateerde Personen

  • Klerk, Michel de Klerk, Michel de