Wendingen 1925
Wendingen 1925

"In my suitcase alongside my finger-worn copies of the Wendingen edition."

In zijn roman over Frank Lloyd Wright (The women) voert de auteur T.C Boyle de fictieve Japanse architect Tadashi Sato op als de verteller van het verhaal. Het boek begint op het moment dat Sato – geaccepteerd voor een Taliesin Fellowship – in een twee dagen eerder in Chicago gekochte American road car het Amerikaanse platteland doorkruist op weg naar Taliesin, onderweg nagestaard door alle lokale bewoners. Wanneer hij stopt om de weg te vragen zijn de mensen weinig behulpzaam, zowel om zijn eigen verschijning als om het feit dat hij aangeeft onderweg te zijn naar Frank Lloyd Wright. Hij moet het doen met de handgetekende kaart die hem van te voren was toegestuurd door het secretariaat van Taliesin. In de auto denkt hij terug aan de nachtelijke treinrit die hij drie dagen geleden maakte, nadat hij net was aangekomen vanuit Japan:

Three days earlier I’d celebrated my twenty-fifth birthday – alone, on the overnight train from Grand Central to Chicago’s Union Station, a commemorative telegram from my father in my suitcase alongside my finger-worn copies of the Wendingen edition and the Wasmuth portfolio and several new articles of clothing I felt I might find useful in the hinterlands, denim trousers and casual shirts and the like.

Op weg naar Frank Lloyd Wright met in zijn koffer de Wendingen themanummers over Frank Lloyd Wright, zo stelt T.C. Boyle zich deze apprentice van Wright voor. Het zegt wel iets over de internationale vermaardheid van Wendingen (het eerste nummer van jaargang 3 (1920) vermeldt reeds dat Wendingen vanaf deze jaargang in een ‘Hollandsche, Duitsche en Engelsche uitgave’ zal verschijnen), maar bovenal zegt het iets over de bekendheid en verspreiding van deze Wendingen nummers: de zevendelige reeks gewijd aan het werk van Frank Lloyd Wright (Jaargang 7 (1925), nummer 3-9).

 

Frank2

Zoeken in blog

Gerelateerde Blogs

  • Wendingen 1918-1932, architectuur en vormgeving

    Wendingen 1918-1932, architectuur en vormgeving

    Redactie Wendingen

  • WENDINGEN 1918-1931

    WENDINGEN 1918-1931

    Redactie Wendingen