Gaudí en de Amsterdamse School

Vanaf 2 oktober staat Museum Het Schip een halfjaar in het teken van de organische bouw- en sierkunst van de wereldberoemde architect Antoni Gaudí.

Voor het eerst in dertien jaar is Antoni Gaudí weer te bewonderen in Nederland. Vanaf 2 oktober staat Museum Het Schip een halfjaar in het teken van de organische bouw- en sierkunst van de wereldberoemde architect. Binnen de golvende gevels van Het Schip, arbeiderspaleis van de Amsterdamse School, word je meegenomen naar kleurrijk Barcelona en neem je een kijkje in Gaudí’s fantasievolle wereld. Zijn liefde voor het ambacht, zijn inspiratie uit de natuur en toepassing van geometrische constructies komen overeen met de kenmerken van de Amsterdamse School. Met hun bouwwerken doorbraken de Catalaan Gaudí en de Nederlandse architecten van de Amsterdamse School tradities en waren ze actief in een roerige tijd waarin industrie en vakbewegingen opkwamen. Ze brachten tijdloze schoonheid terug in verloederde steden.

Veelzijdige creaties

In samenwerking met Aurea Cultura i Art uit Barcelona brengt Het Schip bijzondere Spaanse objecten naar Amsterdam. Niet alleen maquettes van beroemde gebouwen zoals Casa Batlló en de Sagrada Família, maar ook de interieurs die Gaudí erbij ontwierp. Zo zijn op de tentoonstelling de originele houten deuren en ergonomische deurkrukken van Casa Batlló te zien, de kleurrijke mozaïeken uit Park Güell en de geometrische vloertegels van La Pedrera. De vele en veelzijdige creaties van Gaudí zijn in Het Schip te bewonderen als een totaalkunstwerk. De natuur neemt daarbij een belangrijke plek in. De Catalaan liet zich inspireren door alles wat om hem heen groeide en bloeide. Zo is op de tentoonstelling een ijzeren palmblad te zien, onderdeel van het hek, en met bloemen beschilderde tegels van Casa Vicens. Ook is er aandacht voor de technische kant van Gaudí's ontwerpen. Het hangmodel voor de kerk van de arbeiderskolonie Güell wordt uitgelegd en waarom de kolommen van de Sagrada Família schuin staan.

Socialistische idealen

De tentoonstelling belicht ook Gaudí’s sociale idealen. Zijn eerste gerealiseerde ontwerp, in opdracht van een arbeiderscoöperatie uit Mataró, bestond uit een katoenbleekhal, arbeiderswoningen en een casino. Op de tentoonstelling is ook het boegbeeld van deze arbeiderscoöperatie, een bronzen bij, voor het eerst buiten Spanje te zien. Gaudí werd beroemd door de stadspaleizen die hij ontwierp voor de rijke middenklasse van Barcelona, maar de ontwerpen voor Mataró zijn een verrassende ontdekking die hem dichter bij de socialistische idealen van de architecten van de Amsterdamse School brengt.

Extra activiteiten

Bij de tentoonstelling Gaudí en de Amsterdamse School presenteert Het Schip diverse activiteiten, zoals een educatieprogramma voor jongeren, lezingen, fietstochten, een catalogus, een concert i.s.m. het Koninklijk Concertgebouworkest en Gaudí-bustochten langs organische gevels in Amsterdam.

Zoeken in blog

Gerelateerde Blogs

  • Agenda

    Agenda

    Redactie Wendingen

  • 'Wendingen' van componist Christiaan Richter

    'Wendingen' van componist Christiaan Richter

    Redactie Wendingen