Michel de Klerk en het Palads Hotel in Kopenhagen

Museum Het Schip heeft onlangs een ansichtkaart geschonken gekregen die geschreven is door Michel de Klerk.

Op de ansichtkaart staat een afbeelding van het Palads Hotel in Kopenhagen, tegenwoordig Palace Hotel. Het is persoonlijk op 16 juli 1910 verstuurd door Michel de Klerk aan Charles Estourgie. Op de achterkant heeft  Michel de Klerk geschreven:

 

Beste Estourgie!

Ziehier wat een prachtige architectuur bij onze aankomst te K. Ik heb nog nooit zo’n prachtwerk gezien als dit, zelfs mooier dan `t Raadhuis. De details welke hier op de kaart geheel teloor zijn gegaan, zijn meesterlijk en toch modern. De toren groen koper. Balconhekken gr. brons. Een pracht van een stad.

Gegroet Sam

 

De tekst van Michel de Klerk laat duidelijk zijn waardering zien voor de architectuur van het Palads Hotel, dat toen net nieuw was en ontworpen was door de architect Anton Rosen. Uit enkele schetsen van Michel de Klerk van het Palads Hotel, die afgedrukt zijn in Wendingen, was deze waardering ook al duidelijk. Van de toren van het hotel wordt wel gezegd dat deze model heeft gestaan voor de toren op Het Schip. De tekst op deze ansichtkaart versterkt deze theorie, hoewel er ook zeker verschillen zijn tussen beide torens.

 

Palads Hotel Web

 

De kaart laat tevens zien hoe de architecten die op het atelier van Eduard Cuypers gewerkt hebben, contact met elkaar hielden. Niet voor niets wordt dit atelier wel de broedplaats van de Amsterdamse school genoemd. Charles Estourgie was ongeveer in dezelfde tijd als Michel de Klerk werkzaam bij Cuypers.

De ansichtkaart is aan het museum geschonken door een nazaat van Charles Estourgie.

 

IMG 7463Web

Zoeken in blog

Gerelateerde items

  • Het Schip, Amsterdam Het Schip, Amsterdam

Gerelateerde Personen

  • Klerk, Michel de Klerk, Michel de
  • Cuypers, Ed. Cuypers, Ed.
  • Estourgie, Charles Estourgie, Charles