Een verrassende vondst
Fonts met een verrassing! Richard Keijzer ontdekte bij toeval de letters die gebruikt zijn voor een boek en poster uit 1975.
Sinds een jaar of tien probeer ik oude letters weer tot leven te wekken. Uitgaande van soms een enkel woord of zelfs enkele cijfers tracht ik een heel alfabet met alles wat daar bij hoort te maken. De nadruk ligt op fonts die worden geassocieerd met de Amsterdamse School. De letters zijn gemaakt door architecten maar ook door specifieke grafische vormgevers.
Een van de fonts die ik op deze manier heb proberen te maken was afkomstig van de poster die is gemaakt voor de grote Amsterdamse School-tentoonstelling in 1975 in het Stedelijk Museum van Amsterdam. Op internet vond ik alleen kleine afbeeldingen van die poster, te klein om lekker mee te werken. Ik heb toen geprobeerd om het origineel te bekijken, maar omdat het Stedelijk enorm werd verbouwd bleek dat niet mogelijk te zijn. Dan maar op gevoel werken met een beperkende factor, want degene die de poster had gemaakt, Wim Crouwel, is nog in leven en je gaat niet zomaar het werk van een levende artiest kopiëren.
Het werd dus een aangepast lettertje, dat als Mokum Expo, het levenslicht zag. Dat font heeft een aantal jaren goede diensten bewezen. Iedereen tevreden. Maar… op een gegeven moment zit ik in het archief van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, te smullen van letterproeven van Dick Greiner. Greiner was een van de hoofdarchitecten van Betondorp en daar heeft hij zich uitgeleefd in allerlei typografische experimenten. In een van de mappen zat een letterproef van een uitbundig lettertype en één blik was genoeg om mij geheel door het dak te krijgen.
Want wat zag ik? Het volledige alfabet dat is gebruikt voor de tekst van de poster en ook de omslag van het boek dat ter gelegenheid van de expositie werd uitgegeven. Letters van Dick Greiner dus, vakkundig geleend in 1975. Mijn aanvankelijke beperking om geen kopie te willen maken was daarmee totaal van de baan. Inmiddels is een nieuwe versie van de Mokum Expo in de maak, met alle toeters en bellen die rond 1920 door de meester Dick Greiner zijn bedacht.
Richard Keijzer met de tentoonstellingscatalogus uit 1975.