Cijfers en letters
Cijfers en letters

Heel soms hebben huizen dermate mooie huisnummers, dat je je afvraagt wat voor letters daar bij horen.

Heel soms hebben huizen dermate mooie huisnummers, dat je je afvraagt wat voor letters daar bij horen. Bijvoorbeeld de huizenrij aan de Bronckhorststraat, een deel van het driehoekige blok dat architect Staal ontwierp voor de J. M. Coenenstraat. Aan die kant zijn de huisnummers uit hout gebeiteld, om de hoek zijn ze uitgesneden in plaatstaal en gemonteerd op mooie ornamenten.

De vraag, welke letter bij die nummers hoort kon niet echt worden beantwoord. Er was geen enkele letter met dezelfde uitstraling als die cijfers, helaas. De hele cijferreeks ziet er overigens als volgt uit:

 

Plaatje Cijfers

 

Het moet dus mogelijk zijn om een letter te construeren die daar bij past. Ik ben aan de tekentafel gaan zitten en heb een poging gewaagd, waarbij vooral de 3, de 5 en de 8 leidend waren. De hoofdletter B kan bijvoorbeeld worden afgeleid van de 8 en zo zijn er meer grafische trucjes. Het resultaat is een rijtje hoofdletters dat er mooi uitziet.

 

Plaatje Letters

 

Ik ben er nog niet helemaal en als de hoofdletters klaar zijn komt de zogeheten onderkast aan de beurt. In gewone taal de kleine letters, die niet mogen afwijken van de hoofdletters die er al zijn.

Ik kan kiezen uit klein kapitaal, letters die dezelfde vorm hebben als een hoofdletter, maar kleiner zijn. Simpelweg verkleinen lukt ook niet, er moet wel voor eenheid worden gezorgd. Dat heb ik bijvoorbeeld gedaan bij het lettertype dat op het Bunge-huis in de Spuistraat zit. De combinatie hoofdletters en klein kapitaal ziet er als volgt uit:

Tekstje Bunge

Dat is een mogelijkheid, ik kan ook kiezen voor een echte onderkastletter, waarbij de lettervorm dus afwijkt van die van de hoofdletters. Ik heb wel ideeën, maar een bijkomende eis is wel, dat de teksten leesbaar moeten zijn. Het liefst ook nog als de letters niet al te groot zijn, hoewel dat misschien niet haalbaar is.

Vraagje: wat denkt u nou, als lezer, van het verdere verloop van het lettertype? Zal ik energie steken in het ontwerpen van een volwaardige reeks kleine letters, of toch maar simpel kiezen voor de klein kapitalen? Of… wat ook nog mogelijk is, het font alleen maar uit hoofdletters laten bestaan?

 

Meer weten en fonts downloaden? Zie hier Richards Fontenwerkplaats.

Zoeken in blog

Gerelateerde items

 • Woonblok J.M. Coenenstr-B. Ruloffsstr-Bronckhorststraat, Amsterdam Woonblok J.M. Coenenstr-B. Ruloffsstr-Bronckhorststraat, Amsterdam

Gerelateerde Blogs

 • Twee letteraars aan het woord

  Twee letteraars aan het woord

  Richard Keijzer

 • Een verrassende vondst

  Een verrassende vondst

  Richard Keijzer