Gevels Bronckhorststraat
Gevels Bronckhorststraat

28 januari opent de tentoonstelling 'Wonen in Iconen, Architectuur in Plan Zuid van Berlage' in bezoekerscentrum De Dageraad. Hier leert u meer over de prachtige woningen in Amsterdam-Zuid. Het bezoekerscentrum is gevestigd in een van de mooiste gebouwen van de Amsterdamse School van de architecten Michel de Klerk en Piet Kramer.

Met de tentoonstelling Wonen in Iconen vieren we dat honderd jaar geleden de gemeente besloot tot uitvoering van Berlage’s Plan Zuid. Wat resulteerde in een van de mooiste buurten van Amsterdam, vol prachtige woningen. De tentoonstelling belicht enkele van de vele iconische wooncomplexen, te weten: Huize Lydia, Het 12 verdiepingenhuis ofwel de wolkenkrabber, het Olympia Complex, de woningen aan de Holendrechtstraat en natuurlijk De Dageraad zelf. (Zie tevens de kaart op de voorpagina.)

Aan de hand van bouwtekeningen leert u over de ideeën van de architecten. Huidige bewoners vertellen hoe het vandaag de dag is om te wonen in een icoon. De achtergronden en ideeën van H.P. Berlage over de buurt worden belicht in de film ‘Bakens en Baksteen’. 

Bezoekerscentrum De Dageraad dient bovendien als uitvalsbasis voor rondleidingen die aansluiten bij de tentoonstelling. Ieder uur vertelt de gids over het Dageraadcomplex. Daarnaast is er een uitgebreide rondleiding door de buurt onder de titel 'Architecten van Zuid'. 

Wonen in Iconen

Architectuur in Plan Zuid van Berlage

Vrije toegang

Rondleiding ‘De Dageraad’: €7.50

Rondleiding ‘Architecten van Zuid’ € 15 (reserveren noodzakelijk)

28 januari t/m 31 december 2017

Bezoekerscentrum De Dageraad

Burgemeester Tellegenstraat 128

1073 KG Amsterdam

 

Openingstijden:

donderdag t/m zondag

11.00 - 17.00 uur

Zoeken in blog

Gerelateerde Blogs

  • Museum De Dageraad

    Museum De Dageraad

    Redactie Wendingen