Voorkant catalogus Boekbeeld
Voorkant catalogus Boekbeeld

Bij de tentoonstelling 'Boekbeeld' is een interessante catalogus uitgegeven door Museum Het Schip.

De opening van de expositie Boekbeeld is op 12 december om 16.30 uur.  De expositie is voor iedereen te bezoeken van 13 december t/m 12 maart 2015. Bij de expositie is een unieke catalogus uitgegeven door Museum Het Schip. 

Boekomslagen als vorm van expressie

In de jaren 1910-1930 was de Amsterdamse School de dominante kunststroming die op verschillende terreinen haar sporen heeft achtergelaten. Dat gold ook voor boekbanden en boekomslagen. Bekende Amsterdamse School kunstenaars en architecten hebben boeken vormgegeven en prachtige boekbanden en boekomslagen gemaakt. Museum Het Schip heeft in haar collectie een groot aantal van deze boeken en wil deze graag aan het publiek laten zien. In de  tentoonstelling zullen meer dan 100 omslagen worden getoond die tezamen een verrassend overzicht geven van boekbanden uit deze periode.  

 13 Rioleeringen3 Polytechnische Bibliotheek Ontwerp: Anton Kurvers

Publicatie catalogus

Bij de tentoonstelling is een catalogus uitgegeven. Deze catalogus is de eerste in een reeks uitgaven over de Amsterdamse School welke in de komende jaren door Museum Het Schip zullen worden uitgegeven. Tevens zal rond de tentoonstelling een aantrekkelijke randprogrammering plaatsvinden, in de vorm van workshops en lezingen waarin verbinding wordt gezocht tussen de Amsterdamse School en de huidige ontwikkelingen rondom het boek. 

15Jesserun De Mesquita

Ontwerp: Jessurun de Mesquita

Tentoonstelling op een unieke locatie

De tentoonstelling  is bovendien te zien op een bijzondere locatie, namelijk in een recent leeggekomen woning in arbeiderspaleis Het Schip. Deze woning, die binnenkort volledig zal worden gerenoveerd, is tijdelijk ingericht als bijzondere expositieruimte. 

Informatie en openingstijden

De tentoonstelling Boekbeeld maakt vanaf 13 december deel uit van de lopende exposities van Museum Het Schip en is gedurende de openingstijden van Museum Het Schip (dinsdag tot met zondag vanaf 11.00 tot 17.00) te bezoeken.

Ton Heijdra en Regien Stolp, BOEKBEELD, De Amsterdamse School in omslagen en boekbanden (Museum Het Schip, 2014), 108 pagina's, ISBN978-90-814397-5-6, Vormgeving Jacques Overtoom, BNO.


Links
NRC: 'Arbeider blijf thuis en lees een-mooi boek
Blog Amsterdam Museum: Boekbeeld in Jansma's

Zoeken in blog

Gerelateerde Blogs

 • WENDINGEN 1918-1931

  WENDINGEN 1918-1931

  Redactie Wendingen

 • Biografieën kunstenaars?

  Biografieën kunstenaars?

  Redactie Wendingen

 • Huisnummers van de Amsterdamse School

  Huisnummers van de Amsterdamse School

  Gert-Jan Lobbes