Baksteen. Geschiedenis - Architectuur – Technieken
Een fascinerend, rijk geïllustreerd boek over een van de oudste én veelzijdigste bouwmaterialen.
Het is als ‘Wendingiaan’ een niet te vermijden reflex als je Baksteen. Geschiedenis - Architectuur – Technieken voor het eerst oppakt en gretig doorbladert: staan “wij” er ook in? Een milde glimlach valt niet te onderdrukken als het werk van de Amsterdamse School (in het bijzonder dat van Michel de Klerk) uitgebreid aan bod komt. Niet alleen dat, maar er is ook aandacht voor onder andere Dudok, Pierre Cuypers (die hier vreemd genoeg consequent Petrus wordt genoemd), de grachtengordel en Java Eiland. En dan hebben we het alleen maar over enkele thema's in hoofdstukken zes en zeven. Want dat de geschiedenis van de baksteen een enorm rijke en vooral millennia-lange is laten de makers goed zien.
De tombe van de Samaniden in Buchara, Oezbekistan / Raadhuis, Hilversum
Het boek van James W.P. Campbell (tekst) en Will Pryce (foto’s), dat als oorspronkelijke titel Brick: A World History heeft, laat op fraaie wijze de geschiedenis van de baksteen in al z’n facetten zien. De eerste druk verscheen al in 2003, maar onlangs verscheen een nieuwe Nederlandstalige druk. En terecht. Want het is een fraaie uitgave die op meerdere manieren gebruikt worden. Als ‘koffietafelboek’ waarin Campbell en Pryce het show, don’t tell principe hanteren en waarbij het heerlijk eindeloos bladeren is door de fantastische foto’s van vaak nog fantastischere bouwwerken.
De koepel van de Grote Moskee of Sjahmoskee, Isfahan, Iran / Institut d'art et d'archeologie van Paul Bigot, Parijs
Maar het is tevens een interessant en goed gedocumenteerd historisch overzicht over een onderschat, maar belangrijk voorwerp in de geschiedenis van de mensheid. Er is bovendien veel aandacht voor de diverse technieken van baksteenfabricage én het metselen. Een handig glossarium ontbreekt dan ook niet.
James W.P. Campbell en Will Pryce, Baksteen. Geschiedenis - Architectuur – Technieken.
ISBN 9789068683387