Erwin Olafs W A 1
Erwin Olafs W A 1

De hedendaagse inspiratie van de Amsterdamse School. In zoiets kleins als in ons zakgeld.

Een nieuwe blogger: mijn naam is Niko Koers. Sinds een aantal jaren ben ik betrokken bij de Initiatiefgroep voor het Museum van de Amsterdamse School (IMAS). Het doel van deze groep is om de uitbreiding van het museum Het Schip in de vrijkomende basisschool mogelijk te maken. In het kader van de fondsenwerving ben ik de afgelopen tijd bezig geweest om een (internationale) expertmeeting te organiseren om de Amsterdamse School aangewezen te krijgen als Unesco-werelderfgoed. Nu is mij door het bestuur van het museum gevraagd om de redactie van het Platform Wendingen, na de ontwikkelfase, op poten te zetten.

Je denkt misschien bij 'Amsterdamse School op zak’: op m'n smartphone zeker! Of iets anders moderns. Dat het modern is klopt, maar het is ook van alle tijden. Namelijk, geld. Munten. De nieuwe afbeelding van de koning op de Euro en onze andere munten is gemaakt door de toch zeer hedendaagse fotograaf Erwin Olaf. Het was al heel bijzonder dat hij als fotograaf zo'n opdracht kreeg; normaal gesproken toch voorbehouden aan een graficus of een beeldhouwer. Olaf heeft er dan ook lang op lopen broeden. Naar eigen zeggen kwam hij er nauwelijks uit en stond op het punt de opdracht terug te geven. Tot hij over een Amsterdamse brug liep en oog in oog stond met een beeld van Hildo Krop. "Dat moet het zijn! Dat stoere, dat robuuste. Dat gefacetteerde". En zo is de beeldenaar van koning Willem-Alexander door Erwin Olaf tenslotte toch op onze munten gekomen. Kijk dus nog eens goed uw zakken na: eigentijdse Amsterdamse School!

Dit voorbeeld is tekenend voor de invloed die de Amsterdamse School nog steeds op ontwerpers van nu uitoefent. Het is heel leuk om, zoals we op deze site doen, eindeloos te graven naar het verleden en de betekenissen te achterhalen die oorspronkelijk verbonden waren aan de vormgeving. Of in ieder geval, wat wij núdenken, dat toen de betekenis moet zijn geweest. Even interessant is het om ons bezig te houden met wat de vormgeving van de Amsterdamse School, en de idealen die eraan ten grondslag hebben gelegen, ons nu nog steeds te zeggen hebben.

Toen mij gevraagd werd om mij als vrijwilliger te storten op het redigeren van het Platform Wendingen, heb ik vrij snel ja gezegd. Eigenlijk is het bovenstaande zo ongeveer mijn motivering hier  geweest; de evolutie, het vergaan en de terugkeer van (de Amsterdamse School) vormen.

En... met dit Platform Wendingen heeft u natuurlijk ook altijd de Amsterdamse School op zak.

Zoeken in blog

Gerelateerde Personen

  • Krop, Hildo Krop, Hildo