Woonkamer van de museumwoning
Woonkamer van de museumwoning

De arbeiderswoning, vats onderdeel van de rondleiding van Museum Het Schip, bevindt zich recht onder de karakteristieke toren van woningbouw complex Het Schip.

Het interieur is ingericht met gebruiksvoorwerpen die een arbeider vroeger thuis had en die qua stijl zijn gelieerd aan de Amsterdamse School. Op de eerste verdieping bevindt zich een tentoonstellingsruimte met meer achtergrond informatie over de Amsterdamse School stijl en de geschiedenis van de sociale woningbouw.

De arbeiderswoning bevindt zich recht onder de karakteristieke toren van woningbouw complex Het Schip. Boven de eerste verdieping is zicht in de toren mogelijk. De beroemde toren heeft slechts één houtconstructie van binnen, en heeft daardoor geen enkele andere functie dan te dienen als decoratief element. Toch wordt er ook weleens gezegd dat de toren het socialistische antwoord was op de grote Maria Magdalena kerk van de katholieken die ooit op een vergelijkbare driehoek bij het begin van de Spaarndammerbuurt stond. De toren van het Schip was nog bijna ingestort, want de ijzeren steunconstructie was grotendeels weggeroest. Gelukkig is hij tijdig gerestaureerd en vormt nu een markant herkenningspunt in de Spaarndammerbuurt.

Zoeken in blog