Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

  vrijdag, 18 november 2022
  13 Replies
  1.8K Visits
Hier en elders lees ik dat het beeld van Willem IJzerdraat, onthuld door Wibaut zelf, in de oorlog is vernield en daarom vervangen door een nieuw beeld van Frits Sieger in 1952. Vijf jaar geleden zag ik echter op het binnenterrein het beeld van IJzerdraat, in een fraaie bakstenen zuil van oude bakstenen. Is dit het origineel of is het het gipsmodel?

Voor de goede orde: deze twee foto's heb ik gemaakt tijdens een rondleiding van het museum op het binnenterrein.
Gelieve dus te vermelden: foto's Michel Didier

2017-10-07 15.39.08.jpg
2 jaar geleden
·
#4747
Zeer mooie foto's :)
2 jaar geleden
·
#4719
Zeker, geen probleem!
2 jaar geleden
·
#4718
Prima, dan maken wij wel het item aan. Het is OK om jouw foto daarbij te plaatsen?
2 jaar geleden
·
#4715
Nee, ik heb verder geen foto's gemaakt, aangezien ik niet bij de buste kon komen.
Wat ik heb ontdekt stelt niet zoveel voor: de informatie bleek gewoon te staan in het boekje "De Dageraad"(uitg. Het Schip).
We weten nu in ieder geval zeker dat het beeld in de binnentuinen inderdaad het ding is dat tijdens de oorlog werd vernield.
2 jaar geleden
·
#4714
Goed speurwerk! Dit mag wel een los item op Wendingen zijn. Voel jij daar wat voor Frank? Heb je destijds toevallig meer foto's gemaakt?
2 jaar geleden
·
#4712
Update: ik ben iets wijzer na een bezoekje aan het museumpje.

Zie foto's. In het bekende boekje "De Dageraad" staat het gewoon: de buste in de binnentuin is inderdaad het oorspronkelijke ding. Het staat bij het voormalige gemeenschapshuis, wisten de medewerkers me ook te vertellen.
Tegenwoordig kan je daar alleen bij als je er woont. Nochtans kende niemand van de bewoners van het blok die ik sprak het, het zal amper opvallen. Wél veel nieuwsgierigheid. Misschien ga ik nog wel eens aanbellen ergens.

Op een van de foto's de gebouwtjes die in het binnenterrein staan. Verder een screenshot van Maps van de betreffende blokken die de binnentuinen omsluiten.
2 jaar geleden
·
#4711
Staat ook hoog op mijn lijstje! :)
2 jaar geleden
·
#4710
Ah juist, nu snap ik het pas!
Maar het mysterie blijft. Een dezer dagen 'ns kijken of het lukt om bij het beeld te komen, en vooral die neus wat beter te bekijken.
2 jaar geleden
·
#4709
Sorry Frank, maar dat klopt toch niet. Sieger heeft geen replica gemaakt van het beeld van IJzerdraat. Hij maakte een compleet nieuw beeld: degene die je tot de vandaag op de hoek van Ronnerplein en -straat kunt zien.

Het beeld in de binnentuin is identiek aan het ontwerp van IJzerdraat. Sterker nog: het zou wel eens de originele kunnen zijn! Het schijnt (met dank aan informatie via Twitter) dat de neus van Wibaut destijds door vandalen eraf is geslagen. Als je goed kijkt naar het beeld in de binnentuin op de foto, dan ziet het eruit alsof de neus van een ander materiaal is gemaakt. Wellicht was de restauratie niet goed (of sterk) genoeg om te herplaatsen in de openbare ruimte, en is het daarom maar in de binnentuin geplaatst? Dat klinkt heel plausibel.

(Bijgevoegd een foto van de onthulling in 1931 op het Henriette Ronnerplein van het beeld van IJzerdraat, in aanwezigheid van Wibaut en zijn vrouw M. Wibaut-Berdenis van Berlekom.)
2 jaar geleden
·
#4708
Maar het beeld in die binnentuin is niet door IJzerdraat noch door Sieger gemaakt. Het is sowieso geen replica van de buste van IJzerdraat. Het gaat om twee heel verschillende bustes, zoals er overigens wel meer bestaan van Wibaut.

IJzerdraats buste zat in de gevel van de hoek van Ronnerplein en -straat. Dat beeld werd vernield, en de kop die nu op die hoek zit, is de replica die door Sieger is vervaardigd.

Zie het Titlekrantenartikel uit 1951, ook bijgevoegd als afbeelding.

Wie de buste heeft gemaakt die in de binnentuin staat, vooralsnog geen idee, maar gezien de data "1914-1921" lijkt het nog meer dan het beeld in de gevel een eerbetoon voor het bewerkstelligen van het betreffende woningbouwproject.
2 jaar geleden
·
#4707
Het gaat inderdaad om twee verschillende beelden. De huidige is van de hand van Frits Sieger. Die kwam in plaats van een beeld van Willem IJzerdraat (zie foto) omdat die vernield was. Vandaar de verbazing over het exemplaar dat in de binnentuin van De Dageraad blijkt te staan. Je schijnt het te kunnen zien vanuit de bovenkamer van Museum De Dageraad als er weinig begroeiing is.
2 jaar geleden
·
#4705
Gaat het niet om twee verschillende bustes van Wibaut?
Op de hoek van Ronnerplein/straat zit Wibauts kop, keurig verwerkt in de gevel:
https://historiek.net/wp-content/uploads-phistor1/2010/04/Buste-van-Floor-Wibaut.jpeg

Het is die kop die in de oorlog werd vernield. Check het artikel in het Parool van 12 dec '51. Bij dat artikel een foto van Sieger die de replica aan het maken is. Zie:
https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?coll=ddd&identifier=ABCDDD:010831317:mpeg21:a0095

Je ziet dat het niet dezelfde kop is als die bovenaan deze pagina. Die komt me wel bekend voor. Waar heb je die foto genomen?
2 jaar geleden
·
#4703
Nagevraagd bij Museum Het Schip, maar nog veel onduidelijk over dit beeld. Iemand?
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.