Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

  zaterdag 02 mei 2020
  2 Replies
  1.4K Visits
Willem Nijhuis de kapper Even wat aanvullende informatie over het pand aande Molenstraat 12. Mijn opa en eigenar van het pand was Willem Nijhuis geboren op 25 september 1877 in de gemeente Lonneker als zoon van Hermannus Nijhuis en Geertje Holl. Willem trouwde op 5 februari 1903 met Grietje Kooij, die op 26 juni 1878 in Oldemarkt is geboren, maar ten tijde van het huwelijk in Enschede woonde. Voordat Willem trouwde had hij op 9 mei 1902 een pand gekocht aan de Molenstraat met de bedoeling om er een kapperszaak te beginnen en in te gaan wonen. Zijn vader was ook barbier aan de Oldenzaalsestraat. Het pand aan de molenstraat was één van de woningen van een rijtje huizen, dat in de volksmond “Het Hollandsche Dubbeltje” werd genoemd.. In de akte van 1902 staat, dat Willem Nijhuis Hermannuszoon, kapper en barbier, wonende te Enschede, ongehuwd en meerderjarig, heeft gekocht van Gradus Zwijnenberg een huis, ondergrond en erf te Enschede perceel B60, huis en erf 44 ca en een achter dit kadastraal perceel liggend westelijk gedeelte ter grootte van 44 ca van B4163. Koopsom F.3325,-. Ik wil jullie volgend stukje proza over de beschrijving van de oostelijke grens van het perceel niet onthouden. Probeer er maar eens een tekening van te maken. De oostelijke grens: “de rechte lijn getrokken in het verlengde van de oostelijke grens van gemeld perceel B60 tot waar die ontmoet de lijn getrokken in het verlengde in oostelijke richting van de noordelijke grens van de meest noordwestelijke uitbouw van den kegelbouwers kegelbaan op gemeld perceel B4163, dat die grens vervolgens loopt rechthoekig westwaarts langs de noordelijke buitenkant van evengemelden uitbouw en dan zuidwaarts langs den westelijke buitenkant van den kegelbaan tot waar die ontmoet de zuidelijke kadastrale grens van genoemd perceel B4163”. Zo, nu weten jullie tenminste hoe de oostelijke grens er uitzag. De akte vervolgt met: “dat de westelijke muur van het verkochte is een gemeene muur met den naburigen eigenaar van perceel te Enschede sectie B nr. 4162 en de oostelijke muur van het verkochte is geen gemeene muur, doch behoort aan den eigenaar van het aangrenzend perceel B61” en vervolgens: “Erfdienstbaarheid van licht voor het onverkochte deel van B4163 (mogen er ook steigers e.d. plaatsen t.b.v. onderhoud)”. ’t Is een heel verhaal, maar ook vond het te mooi om het jullie te onthouden. Al de genoemde panden van “Het Hollandsche Dubbeltje” zijn afgebroken, behalve het pand van Willem Nijhuis. Dit pand is blijven staan, maar wel totaal verbouwd. Er werd later een verdieping bovenop gezet. Boven was de woning en onder de kapper- en barbierszaak. Het huis staat er nog steeds en er heeft lange tijd een kapperszaak in gezeten! Willem Nijhuis was al op 13 april 1935 overleden aan de gevolgen van een hersentumor.
3 jaar geleden
·
#1509
Bedankt voor dit bericht Guus! Erg leuk om te lezen. De foto kun je zelf toevoegen mbv de knop 'afbeelding toevoegen' rechts naast het serie fotootjes.
3 jaar geleden
·
#1508
Jammer dat ik geen foto kan plaatsen van het Hollandsche dubbeltje. Ik heb 'm wel.
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.