Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

(Stond je op de oude website al geregistreerd? Dan heb je een e-mail gekregen waarmee je je opnieuw kunt aanmelden. Is dat niet het geval, neem dan contact op met de redactie.)

Nieuw

Boekbeeld

  zaterdag 24 januari 2015
  2 Replies
  0.9K Visits
Mooi artikel van Bernard Hulsman in NRC van 23 januari 2015 over de expositie en het boek 'Boekbeeld': http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/januari/23/arbeider-blijf-thuis-en-lees-een-mooi-boek-1459288
7 jaar geleden
·
#1010
Via Tzum kwam ik een recensie van BOEKBEELD tegen die mijn aanvankelijk enthousiaste waardering voor dit boekwerkje nogal op de proef stelt. Het gaat om een uitvoerig artikel in het tijdschrift EIGENBOUWER (No 4; juli2015). Dit onregelmatig verschijnende, en door enkele enthousiastelingen in eigen beheer uitgegeven tijdschrift, met de ironische ondertiteling "tijdschrift voor de goede smaak", maakt op mij een zeer verzorgde en doorwrochte indruk. In de vier tot nu toe verschenen nummers wordt uitvoerig aandacht geschonken aan (vooral) de architectuur van de eerste helft van de vorige eeuw. De schrijver van de recensie waar ik op doel, Hans Oldewarris, is een van de oprichters van 010, een uitgeverij die inmiddels meer dan 700 titels op het gebied van architectuur heeft uitgebracht. Het oordeel van Hans Oldewarris beschouw ik zonder meer als zwaarwegend. Het gaat te ver om zijn bezwaren tegen BOEKBEELD hier in extenso uit te meten; men leze vooral zijn artikel. Zijn kritiek komt er kort gezegd op neer dat toeschrijvingen aan de Amsterdamse School, wat men daar ook onder mag verstaan(!), veelal ongefundeerd zijn. Er worden zijns inziens conclusies gepresenteerd die elke grond missen. En als nabrander volgt de nogal cynische veronderstelling dat de uitgave mooi past in de rechtvaardiging van het bestaansrecht van museum Het Schip. Eigenlijk een politieke manoeuvre dus, bedoeld om de city branding van Amsterdam wat te ondersteunen. Los van die laatste oprisping vind ik dat Oldewarris' kritische aantekeningen zeer serieuze aandacht verdienen. Voor Ton Heijdra en Stolp Regien, en evenzeer voor Het Schip als uitgever, zijn diens bevindingen zonder meer zuur te noemen. Ik neem aan dat zij van zijn kritiek kennis hebben kunnen nemen. Als dat niet het geval is raad ik de schrijvers dringend aan dat alsnog te doen. En als zij de bezwaren van Oldewarris wél kennen, vraag ik me af waarom zij zo stil blijven. Of heb ik iets gemist? Het lijkt me gepast, nee geboden, dat zij de handschoen opnemen en ingaan op de kritiek. Museum Het Schip is inmiddels een gezaghebbend instituut en een kennisbank van grote betekenis. Wil je jezelf als zodanig serieus blijven nemen, dan ga je de discussie aan. Ik kan Het Schip en iedere liefhebber van architectuurgeschiedenis een abonnement op EIGENBOUWER van harte aanbevelen. Het kost je de kop niet en het maakt je altijd wijzer.... EIGENBOUWER, Nummer 4, juli 2015 Google ook eens:"Hans Oldewarris"
8 jaar geleden
·
#1009
Mooie blog van Gusta Reichwein van Amsterdam Museum over de expositie BOEKBEELD:http://hart.amsterdammuseum.nl/95455/nl/boekbeeld-in-jansma-s
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.