Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

  vrijdag, 17 juli 2015
  9 Replies
  1.5K Visits
Ik heb wat foto's toegevoegd. Grote verrassing: al het witte schilderwerk is nu geel...
9 jaar geleden
·
#1089
Ik ben daar vandaag geweest en kan het bevestigen. Het is geel, heel geel :-)
9 jaar geleden
·
#1090
Yep. :) Vind zelf wit veel chiquer! We hebben elkaar net gemist Annemarieke - ik was er gisteren! Ga jij ook objecten van Park Meerwijk beschrijven? Misschien handig om doublures te voorkomen. Ik probeer vandaag de hele tijd het bruggetje van Kropholler te plaatsen, maar dat lukt steeds niet...
9 jaar geleden
·
#1091
Dat is wel toevallig! Ik wil inderdaad wel wat objecten gaan beschrijven. Meerhoek (nu De Ster), vond ik persoonlijk de mooiste van het stel, mede door de aankleding met geraniums, dus die wil ik wel graag beschrijven. Ik heb ook foto's van de andere huizen, maar als jij al wilt gaan schrijven, ga gerust je gang hoor ! Ik heb nog genoeg op de plank liggen :-) Mochten mijn foto's nog wat toevoegen ten opzichte van die van jou, kan ik ze er altijd nog bij plaatsen.
9 jaar geleden
·
#1092
Meerhoek is inderdaad een fraaie blikvanger. Hopelijk gaan ze die niet geel verven! Ik zal kijken of mijn foto's iets aan jouw bijdrage toevoegen. Ik wil dan wel Meezennest, De Hut, De Bark en het tuinhuisje van De Ark doen. (Ik had in m'n hoofd dat De Ark al gedaan was, dus die heb ik overgeslagen.)
9 jaar geleden
·
#1093
En ik heb juist van De Ark heel wat foto's gemaakt, dus die doe ik dan wel. Van de drie woningen op rij, de geschakelde woning heb ik geen foto's, lagen te veel verscholen in het groen. Zal gisteren niet anders zijn geweest :-) Meezennest is al gepubliceerd, maar waarschijnlijk bedoel je Meerlhuis :-) Bij de publicatie van Meezennest staan overigens wat foto's die volgens mij de entree van Meerlhuis zijn.
9 jaar geleden
·
#1094
Ik ben dus niet de enige die ze steeds door elkaar haalt! Want op Wendingen staat dat Meezennest Meerwijklaan 7 is, terwijl het nummer 5 moet zijn. Zelfs de site van Rijksmonumenten (http://rijksmonumenten.nl/monumenten/meezennest/bergen-nh/) haalt ze door elkaar. (En op de site van NAi staan weer huisnummers 5 en 6 vermeldt.) Enfin. Misschien is één beschrijving van beide villa's (die immers een twee-eenheid vormen) wel zo makkelijk. De foto's gaan hier al wel van uit. Ik ga een wijzigingsverzoek indienen.
9 jaar geleden
·
#1095
Wat het volgens mij zo verwarrend maakt is dat de huizen nummers hebben, net als zo vaak op een bungalowpark. Maar dit loopt niet altijd gelijk met de huisnummers die bij het adres horen. Op de oorspronkelijke overzichtsplattegrond hebben de huizen hele andere nummers dan de huidige huisnummers. Daar is Meerlhuis inderdaad 6, terwijl hij huisnummer 7 heeft. Beek en Bosch bijvoorbeeld is huisnummer 4, maar heeft huisnummer 2... Eén beschrijving van de Merels en Mezen lijkt mij ook een goed idee. De balkons, vensters etc, worden allemaal gedeeld.
9 jaar geleden
·
#1096
Het is even wennen maar ik denk dat het geel dat nu is gebruikt de oorspronkelijke kleur benadert. Zou interessant zijn om de overwegingen van de bewoners te vernemen. Het geel past volgens mij ook veel beter bij de stenen en het overige houtwerk, vormt er veel meer een eenheid mee. Tegenwoordig zijn vrijwel alle kozijnen van de Amsterdamse School gebouwen wit maar in de bouwtijd werd er volgens mij heel vaak oker en geelbruin gebruikt. Bij sommige complexen, oa Het Nieuwe Huis, zie je dat dat soort kleuren opnieuw worden gebruikt bij renovatie. Het kleurgebruik geldt overigens ook voor de binnenkant. Tegenwoordig is al het houtwerk wit maar vroeger werden er veel kleuren gebruikt. Ik woon zelf in een huis van Westerman uit begin jaren 30. Bij schilderbeurten vinden we onder het wit onder meer donkerbruin/houtimitatie, donkergroen en matgrijs neigend naar bruin.
9 jaar geleden
·
#1097
Interessant punt, Gert Jan. Ik denk dat je gelijk hebt. Mij viel bij vroege foto's van de Holendrechtstraat bijvoorbeeld ook al op dat alle kozijnen op de begane grond eenzelfde donkere kleur hadden als de deuren. Onmogelijk om te zien wat nou de oorspronkelijke kleuren waren op zwart-wit foto's, maar vandaag de dag zijn ze inderdaad allemaal wit. Ik kan me voorstellen dat de architecten hier duidelijke ideeën over hadden, maar werd dit ook wel eens op bouwtekeningen vermeldt?
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.