Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

  woensdag, 05 maart 2014
  2 Replies
  1.7K Visits
Een van de meest bijzondere plekken in Nederland. Zowel de locatie als de architectuur zorgen voor een unieke sfeer.
10 jaar geleden
·
#779
Als er enige twijfel is over wel of niet Amsterdamse School, is dit gebouw het wel. Misschien pleiten het trapsgewijze dak en het tentdak van de toren ervoor, maar het gebouw komt nogal massief en megalomaan over. Ik zie ook geen enkele baksteen. Mischien dat er in het interieur er nog iets van te vinden is.
10 jaar geleden
·
#780
Misschien is juist het destijds vernieuwende materiaalgebruik beton wel het meest interessante aspect aan het radiostation Kootwijk. Ik heb in de beschrijving van het gebouw bronnen en details toegevoegd, o.a. de architect Julius Luthmann. Die hadden wij nog niet in ons lijstje. Wel de kunstenaar Hendrik van den Eijnde: het beeldhouwwerk is duidelijk Amsterdamse School. Aan het gebouw zelf worden ook Duits expressionistische kenmerken (Peter Behrens' AEG Turbinengebouw uit 1909? - NK) toegedicht, naast Amsterdamse School kenmerken. Belangrijk is natuurlijk dat dit gebouw destijds een volledig nieuw doel diende, wat we tegenwoordig *high end technology* zouden noemen, namelijk de radioverbindingen met de Oost en de West. Om het gebouw heen stonden dan ook zes zendmasten van 212 (!) meter hoog, ondergronds verbonden met een koperen ringkabel. Het materiaalgebruik (beton, wapening) stond in direct in verband met de eisen die de functie stelde, waardoor baksteen niet mogelijk was. Het hoofdgebouw, geïnspireerd op een sfinx, bevatte de transformatoren. Voor Luthman was de sfinx een symbool voor de mysterieuze radio, zo zegt hij ergens. Luthman was een van de deelnemers aan de prijsvraag voor het nieuwe Haagse stadhuis in die periode. Het juryrapport waarschuwde dat hij een rustige man was, die goed met ingenieurs overweg kon... De vloer van de trafohal is prachtig betegeld. Interieur- en andere foto's te vinden in DE AMSTERDAMSE SCHOOL, verbeelde idealen (zie bronnen). Vorig jaar fietste ik er in m'n eentje over de hei heen op af. Geweldige ervaring. Imposant eerder dan megalomaan. Niko Koers
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.