Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

  vrijdag 14 november 2014
  4 Replies
  390 Visits
Juist het volgen van Frank Lloyd Wright maakt dit pand meer Haagse School dan AS. Ik zie bijna geen AS-kenmerken, zoals baksteenverbanden, golvende gevels, ramen die breder zijn dan hoog. Misschien nader onderzoeken?
9 jaar geleden
·
#957
Ik ben het helemaal eens met deze laatste reactie van Rieks. Het is erg moeilijk een waterdichte definitie van de A.S te geven. Ik persoonlijk heb moeite om Radio Kootwijk of Betondorp tot de A.S te rekenen. Ik associeer de A.S. in de eerste plaats met baksteen. En als zodanig vind ik het pompstation wel wat A.S. kenmerken te hebben, met name de waterdruppels zijn natuurlijk een verplicht symbool voor een pompstation. Maar het is duidelijk - mede gezien het bouwjaar - dat dit gebouw niet echt een hoogtepunt van de A.S is. Terecht wijst Rieks er op dat de invloed van Wright duidelijk aanwezig is.
9 jaar geleden
·
#956
Ik sta met mijn mond vol (echte!) tanden. Tuschinsky staat inderdaad niet op Wendingen. Dat heb je als je uit je oude mannen-geheugen put. Vaak, en naar mijn mening niet terecht, wordt Tuschinsky met de Amsterdamse School in verband gebracht. Misschien dat ik me daardoor vergiste Wat ik wilde betogen is dat je in De Amsterdamse School moeilijk schotten kunt plaatsen, met een markering "hier begint het, en hier eindigt het". Mijn ongelukkige voorbeeld vervang ik bij deze door een ander: Hoe leg je uit dat het Scheepvaarthuis en het Hilversumse raadhuis met elkaar in verband staan? Of villa Gaudeamus in Bilthoven met woonhuis "het Fort" in Haarlem?
9 jaar geleden
·
#955
Rieks help mij eens: hebben we Tuschinsky op Wendingen? Ik kan het nergens vinden.
9 jaar geleden
·
#954
Het onderscheid Amsterdamse- en Haagse school is weliswaar niet helemaal onterecht , maar omdat de tweede stroming zozeer verband houdt met de eerste, en daar min of meer uit is voortgekomen, lijkt me een AS-duiding wel op zijn plaats. Wright oogstte veel bewondering bij zijn AS-collega's en had ook grote invloed op hen. Zijn werk werd meermaals uitvoerig in het blad "Wendingen" besproken. Als je de oogst tot dusverre op deze site aan een niet-kenner laat zien, en je probeert duidelijk te maken wat Amsterdamse School precies inhoudt, loop je al gauw vast. Plaats het Tuschinskytheater naast bijvoorbeeld zwembad "De houtvaart" in Haarlem (staan beide op de site) en de verwarring is compleet. Leg maar eens uit wat die met elkaar te maken hebben....
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.