Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

  zondag 07 juni 2015
  4 Replies
  404 Visits
Hallo Nico, Het verbaast mij dat als over het woningenblok in de Watergraafsmeer (Middenmeer) van Ons Huis geschreven wordt, waar dan ook, altijd alleen de woningen aan de Linnaeusparkweg, het Galileiplantsoen, de Pyhagorasstraat en dan het hoekje om de Copernicusstraat worden genoemd. Waarom toch? Aan de overkant van de Copernicusstraat (3-7 )en dan weer de hoek om naar de Pythagorasstraat (44-100) staan woningen (ook van Staal) in precies dezelfde stijl. Er zijn wat verschillen in de versieringen. Op de hoek hangt een gebeeldhouwde kop van een vrouw, of een vrouwenmasker. Aan de overkant is dat een mannenkop. Een paar jaar geleden toen ik ook al eens de buurt gefotografeerd heb ontdekte ik, als je door de opening hoog in een (Amsterdamse School) tuinhek keek het jaartal 1924. In steen uitgehakt, onder een dakje. Het was wat moeilijk fotograferen met mijn toestel in de lucht maar het lukte. In diezelfde muur zijn , ik noem het maar, hiëroglyfen aangebracht. Ik heb geen idee wat het voorstelt. Nu ik weer met mijn fototoestel rondliep zag ik hoe mooi de hoekpartij gemaakt is met bijzondere raampjes bovenin. Na, of eigenlijk voor, huis nummer 44 is hek met daar achter een open ruimte en een schuur of werkplaats. Ook aan die achtergevel heb ik van de week een steen met 1924 gefotografeerd afgewerkt met een dakje. Ik voeg mijn foto's toe aan deze pagina.
Van de week reed ik op de fiets aan de overzijde van het blok aan de Linnaeusparkweg en opeens zag ik iets in mijn ooghoek voorbij flitsen. De volgende dag met camera teruggegaan en tot mijn verbazing is op de hoek van een van de raamkozijnen (in de bakstenen gevelwand) een kleine houten pinquin geplaatst. Linksboven aan het houten gevelgedeelte (zie derde foto van de serie) is eveneens een buiten de gevel stekend houten versierinkje te zien. Iedere zijde van het blok heeft deze zelfde kleine ëxtraatjes. Zo hoog geplaatst en zo klein, dat ze mij in 50 jaar nog nooit eerder waren opgevallen. Foto's plaatt ik achter de serie.
8 jaar geleden
·
#1055
Ik ken de tekening, Corrie. Hoewel het in dit geval toch iets meer wegheeft van de beker met de gezichten, zie: http://i110.photobucket.com/albums/n105/juffies/gezichtsbedrog/gezichtsbedrog5-1.gif. Het ontbreken van huisnummers komt wel vaker voor, hoor. Zo is bijvoorbeeld de Johannes Verhulststraat de netste straat van Amsterdam. Waarom? Omdat de straat geen "nummer 100" heeft, met een verwijzing naar de oude benaming voor WC.
Dag Richard, Het niet zien van de letters is hetzelfde grapje (ik weet niet of je het kent) van de tekening waarin de een een mooie jonge vrouw ziet en de ander een lelijke oude. Een kwestie van focussen. En wie ziet wat het eerst? Inderdaad zijn de letters in het gangetje beter te zien en op een foto helemaal. In het gangetje had ik ze niet gezien, want het was tegen zonsondergang toen ik daar fotografeerde. Een uur geleden las ik je antwoord op mijn stukje bij "Ons Huis' en ben meteen gaan kijken, op zoek naar het ontbrekende nummer 42. Dat ontbreekt dus niet. Op het hek waarachter de " hiëroglyfen" in de muur staan hangt een brievenbus met 42. Dit zal het huisnummer zijn voor het houten gebouwtje dat achter de poort ligt. Een werk- opslagplaats misschien? Het hek was gesloten, dus ik kon het ook niet vragen aan iemand. De foto's van het hek en de letters zet ik achter de serie van Ons Huis.
8 jaar geleden
·
#1053
Die hiëroglyfen zijn gewoon letters. De gladde delen vormen de begrenzingen van de letters die uit baksteen zijn gevormd. Er staat "ONS HUIS". Het is wat beter te zien in het gangetje naast Pythagorasstraat 44. Wat meteen een andere vraag oproept, namelijk waarom bestaat Pythagorasstraat 42 niet?
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.