Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

(Stond je op de oude website al geregistreerd? Dan heb je een e-mail gekregen waarmee je je opnieuw kunt aanmelden. Is dat niet het geval, neem dan contact op met de redactie.)

Nieuw

Laga, Delft

  vrijdag 01 oktober 2021
  1 Replies
  315 Visits
2 maanden geleden
·
#4379
Ir. Louis Christiaan Kalff (1897-1976) werd voor het Laga gedenkboek uitgebracht in juni 1976 benaderd om zijn herinneringen omtrent de bouw van dit Laga clubgebouw te memoreren, Ik heb dit tevens opgenomen in mijn monografie over Louis Kalff. ( Peter van Dam: Ir Louis C. Kalff 1897-1976, Het artistieke geweten van Philips, Zoo Producties, Eindhoven.)
hieruit het volgende;
Daarom vroeg ik een jongere vriend Jan Hanrath, die terug kon vallen op het bureau van zijn vader, of wij het werk samen zouden maken. Toch was het voor ons beiden min of meer een avontuur. Ik ben geboren in Amsterdam en bewonderde daar naast Berlage en de Bazel voor allen de Klerk, de vader van de Amsterdamse School. Vooral om zijn manier om lange gevels in baksteen als een rekbaar vlies om de volumes van de huizen te rekken sprak mij aan. Het bouwprogramma was vrij eenvoudig, een gemakkelijke uitvoering van de oude Laga loods. Nu ik aan dit eerste bouwwerk terugdenk, vind ik het verwonderlijk dat het een halve eeuw heeft dienstgedaan, mijn ervaring is dat zeer veel gebouwen, zowel woonhuizen als grote gebouwen snel verouderen. De tekeningen zijn vervaardigd op het bureau van de architect Johan Willem Hanrath in Hilversum, de vader van de vroeg gestorven Jan Hanrath, en zitten dus in dit archief bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.