Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

(Stond je op de oude website al geregistreerd? Dan heb je een e-mail gekregen waarmee je je opnieuw kunt aanmelden. Is dat niet het geval, neem dan contact op met de redactie.)

  woensdag 29 juli 2015
  0 Replies
  86 Visits
Het gebouw stond bekend als het Zwarte Huis omdat Kramer de gemetselde gevel met zwarte teerverf liet bedekken en de kozijnen als contrast lichtgeel schilderde. De originele kleuren staan vermeld in een artikel van J.P. Mieras in het Bouwkundig Weekblad nummer 23b "De zuidkant van Amsterdam" uit 1923. Kramer kreeg overigens vanwege het zwart teren van de gevel problemen met de Schoonheidscommissie. Hem werd verweten te zijn afgeweken van de goedgekeurde tekening, maar Kramer wees er op dat daarop vermeld stond dat de gevelsteen tweemaal geteerd zou worden. Deze informatie ontleen ik aan aan de biografie over P.L. Kramer van Bernhard Kohlenbach, die ook nog Kramer citeert over de Amsterdamse gewoonte om wit geschilderd hout bij huizen af te zetten tegen de donkere baksteenkleur.
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.