Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

  maandag 16 januari 2017
  6 Replies
  1.8K Visits
Meer onbewust dan bewust heb ik me altijd afgevraagd of dit nu een nieuw of oud gebouw was. Het stucwerk verbergt zijn ware leeftijd, de Flesseman is vintage Amsterdamse School! Met de blik van nu is het onbegrijpelijk dat dat stuken ooit heeft kunnen gebeuren. Wellicht een verwijzing van de architect naar de crèmes en zalfjes waarmee oudere bewoners van de Flesseman de tand des tijds willen verhullen? Veel dank Emmanuel Freriks voor het opdiepen van de historische foto's en het krantenartikel. Een echte eye-opener!
9 maanden geleden
·
#4829
Aha! Dankjewel Typisch gevalletje 'je ziet het pas als je het doorheb'! Tekst gaan we aanpassen.
9 maanden geleden
·
#4827
De lastig leesbare teksten naast de ingang zijn niet IBEP en IGZE maar twee jaartallen: 1867 (jaar van oprichting firma Flesseman) en 1926 (bouwjaar).
11 maanden geleden
·
#4799
Bedankt voor deze update.
1 jaar geleden
·
#4777
Norbert Jozef Jerzy Gawronski, geboren in Polen en architect van het gesloopte Wibauthuis woonde de laatste jaren van zijn leven in Flesseman, alwaar zijn vrouw Emmy Groen in 2019 overleed. Gawronski zelf overleed in 2021 op 96-jarige leeftijd. Zoon Jerzy Gawronski werd stadsarcheoloog en kwam in opspraak over zijn gedrag waarbij hij twintig jaar lang werknemers uitschold en intimideerde. ( Het Parool 18 januari 2023)
7 jaar geleden
·
#1328
Mooie anecdote, maar dat roept toch vragen op. Wie weet wie deze actievoerster was, wat was haar fascinatie voor stucwerk? Wijdeveld verleiden is tot daar aan toe, maar waarom wilde men van het baksteen af?
7 jaar geleden
·
#1327
Over het stuken van de gevel gaat de volgende anecdote. Nadat de actiegroep van bewoners in de Nieuwmarkt het voor elkaar hadden gekregen dat in hun buurt een eigen bejaardenhuis kon komen en wel in De Flesseman, was duidelijk dat dat stuken niet zonder slag of stoot zou worden toegestaan. Een delegatie is toen op bezoek gegaan bij Wijdeveld, die nog in leven was (zijn autobiografie 'Mijn eerste eeuw' was nog niet verschenen). om toestemming te geven. Een mooie jonge actievoerster zat naast Wijdeveld, hij legde zijn hand op haar geminirokte been: 'Wat vind jij daarvan?' 'Nou dan moeten we dat maar doen.' Het stuken is dus zorgvuldig voorbereid.
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.