Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

Nieuw

Betondorp

  dinsdag 27 mei 2014
  1 Replies
  1K Visits
Plus 1 Paul Paris plaatste dit bericht 6 uur geleden Om de Amsterdamse School hier (Betondorp) te zien moet je denk ik inderdaad naar het ruimtelijk concept kijken als tuindorp. In de architectuur van de huizen vind ik het wat moeilijker de A.S. te herkennen. (het kan zijn dat er betere voorbeelden zijn dan het huis op de foto, daarvoor ken ik Betondorp niet genoeg). Op de foto van het huis is wel de roedeverdeling als laddervenster te zien (met bloembak) en de smalle verticale raampjes bij het trappenhuis. Maar om nu te zeggen dat de A.S. hier "goed" te zien is, is wellicht te sterk uitgedrukt. (het gebruik van beton i.p.v. baksteen vind ik wel een breuk met de A.S.) Ik zou liever willen zeggen ; er zijn hier A.S.-elementen te zien, maar de overgang naar de Nieuwe Zakelijkheid (zoals ook gezegd door de auteur) is voor mij toch wel heel duidelijk. Misschien is Betondorp meer een mix van A.S. met Nieuwe Zakelijkheid. Dus op zichzelf is Betondorp een interessant voorbeeld hoe stijlen langzamerhand in elkaar kunnen overgaan en er zelden een abrupte overgang is. Je komt dan in een "vleesch noch visch " periode terecht. Voor de discussie interessant, voor puristen wellicht moeilijk verteerbaar.
9 jaar geleden
·
#878
Over Betondorp: er bleken nog heel wat meer foto's in ons archief te zitten. Zie en oordeel zelf. Architect D.Greiner, 1923-1928. (Waarschijnlijk zijn de foto's van het werk van meerdere architecten). Ik heb een aantal foto's ook opgenomen in het thema: Is dit Amsterdamse School? (Het lukt me nog even niet ook de tekst van Paul Paris op te nemen. Komt. Betondorp vraagt om nadere documentatie! Als iemand zin heeft... Niko Koers)
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.