Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

  woensdag 13 april 2016
  6 Replies
  0.9K Visits
Zoals je weet was je mij te vlug af, maar ik kan nog een detail aan je verhaal en foto's toevoegen n.l. de gedenksteen die in de muur van de woningen aan de Kramatweg is ingemetseld. De tekst heeft als opschrift " Hij heeft wel gebouwd die op God vertrouwt". Daaronder de namen en functies van de bestuursleden en C. Kruyswijk als architect BNA. Volgens Radboud van Beekum in "Cornelis Kruyswijk" vormen gedenkstenen in vooral kleinere projecten min of meer een vast onderdeel van de ontwerpen van Kruyswijk. De bewoners van de Elthetohuizen betaalden een hogere huur dan gebruikelijk om de het project mede te financieren.
7 jaar geleden
·
#1263
Dank Ronald! De opdrachtgever is toegevoegd.
7 jaar geleden
·
#1262
Kleine aanvulling: volgens oude kranten was de wijkvereniging Eltheto II de oorspronkelijke opdrachtgever. Die kreeg in 1926 het terrein in erfpacht en wordt later genoemd als eigenaar van de panden. Volgens de gedenksteen was dominee Van Hoogenhuyze de voorzitter van het bestuur van de vereniging. Hij was ook de drijvende kracht achter de bouw van de kerk.
7 jaar geleden
·
#1261
In aanvulling van de bovenstaande informatie: Ik begrijp van Gert-Jan Lobbes dat de architecten van de oude blokken in de Semarangstraat Dekker en Japhanion zijn. Het beeld is inderdaad het genoemde beeld, en geen Amsterdamse school dus. Het past er gek genoeg wel grappig bij, een moderne "De Hark" van Tom Claassen dus.
7 jaar geleden
·
#1260
Bedoel je dit beeld? http://adambeeldenva1900.blogspot.nl/2012/10/tom-claassen-de-hark.html Inderdaad een nieuw pand. Zeker geen Krop - maar wel opmerkelijk!
7 jaar geleden
·
#1259
Er is nog een beeld in het (volgens mij nieuwe) pand aan de Semarangstraat toegevoegd op de hoek Semarangstraat/ Tidorestraat. Ik vermoed dat die van (/naar een beeld van) Hildo Krop is. De Semarangstraat aan de overzijde van dit beeld is ook onderdeel van de oorspronkelijke Batikblokken en de renovatie van 2006/2008 en is wel uit die tijd (bouwjaar 1925). De buitenzijde is bij die renovatie intact gebleven. Duidelijke Amsterdamse school is in raampartijen en kenmerkende rondingen volledig behouden. Voor het overige is deze straat vrij simpel uitgevoerd qua architectuur. Ik heb nog bouwtekeningen en blauwdrukken uit die tijd en van de renovatie.
Ik vergeet nog te vertellen Gert-Jan dat de pastorie nog steeds aan de Insulindeweg staat. Een groot somber huis (om te zien) met een stenen trap die naar de voordeur leidt. Tot de drempelhoogte van de deur aan beide zijden grote gemetselde plantenbakken.
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.