Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

(Stond je op de oude website al geregistreerd? Dan heb je een e-mail gekregen waarmee je je opnieuw kunt aanmelden. Is dat niet het geval, neem dan contact op met de redactie.)

Nieuw

Jan Wils

  maandag 27 juli 2015
  0 Replies
  87 Visits
Belangstellenden voor Jan Wils kan ik aanbevelen de monografie van Herman van Bergeijk (hoogleraar TH Delft) uit 2007: ISBN 978 90 6450 567 6 van uitgeverij 010 te Rotterdam. De door Frank Lloyd Wright geïnspireerde architectuur NIEUWE HAAGSCHE SCHOOL is een Haagsche tegenhanger van de Amsterdamse School. Jan Wils was een belangrijke vertegenwoordiger van deze architectuur stroming, die evenals de Amsterdamse School in geheel Nederland navolging vond. Jan Wils heeft het architectenvak in de praktijk geleerd. Hij begon bij zijn vader, die een aannemersbedrijf had en kwam vervolgens als tekenaar bij verschillende werkgevers en uiteindelijk bij Berlage terecht. Tijdens de 1e wereldoorlog was er weinig werk voor architecten en socialist Berlage was een 10-jarig dienstverband aangegaan met superkapialist Anton Kroller. De firma Kroller-Muller verdiende kapitalen vanuit het neutrale Nederland. Berlage en zijn medewerkers Jan Wils en Dirk Roosenburg ontwierpen voor Kroller-Muller bedrijfsgebouwen, kantoren, woonhuizen, boerderijen een museum en jachtslot St. Hubertus op de Veluwe. In tegenstelling tot Roosenburg heeft Jan Wils niet gestudeerd aan de TH te Delft of enige andere hogere bouwkunde opleiding (volgens TH hoogleraar van Bergeijk). Hij was wel een begenadigd tekenaar en netwerker. Fred Westen, Den Haag.
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.