Introductie

020apps.nl is een uitgebreide en handige tool om van alles te weten te komen over gebouwen in Amsterdam die er toe doen.

Beschrijving

Met 020apps.nl (bijvoorbeeld http://020apps.nl/1850-1940/) kan je van heel veel gebouwen de naam, de architect en andere achtergronden vinden. Zeer uitgebreid en reuze handig. De app kan op computer en op smart phone worden geïnstalleerd.

Uit de toelichting van de app:

De app geeft aan de hand van duizenden gebouwen een beeld van de ontwikkeling van Amsterdam tussen 1850 en 1940. Ruim 7500 afbeeldingen tonen het werk van bekende architecten als Cuypers, Berlage en De Klerk, maar ook van mindere goden zoals de vele negentiende-eeuwse aannemer-architecten. Cultuurgeschiedenis komt ruimschoots aan bod: in de beschrijvingen van de gebouwen en in thema's, waaronder sociale woningbouw, haven, badhuizen, trams, bioscopen, kerken en scholen.

Alle belangrijke architectuurstromingen komen langs: van neostijlen via art nouveau, rationalisme en Amsterdamse School tot het Nieuwe Bouwen.

  • ruim 3500 gebouwen
  • meer dan 7500 afbeeldingen
  • 60 thema's
  • 130 biografie├źn
  • uitgebreide zoekfunctie
  • interactieve kaarten
  • bookmarks

De tweede Gouden Eeuw, zo wordt de periode rond de eeuwwisseling van 1900 wel genoemd. Het was de tijd waarin voor de stad een nieuwe tijd aanbrak, na de stagnatie van de achttiende eeuw en de economische rampspoed van de Franse tijd. Vernieuwingen als trams, telefonie, spoorwegen en elektriciteit maakten schaalvergroting en specialisatie mogelijk.

De stad breidde flink uit: eerst met de negentiende-eeuwse gordel rond de overvolle oude binnenstad, en in de twintigste eeuw verder met nieuwe wijken in Zuid, West en Noord.

De meeste gebouwen uit die tijd staan er nu nog steeds. Ze zijn de stille getuigen van het aanbreken van de moderne tijd.

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/

Reacties

Geen reacties voor dit thema.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.