Introductie

Een boek over de Groningse architect Gerrit Nijhuis, die (in een later stadium samen met Karel Reker) verantwoordelijk was voor een rijk oeuvre.

Beschrijving

Het in 2014 verschenen boek G. Nijhuis, Architect. Grondlegger van Nijhuis & Reker architecten te Groningen 1877-1987. Collage van een nalatenschap is een rijk geïllustreerd en grondig gedocumenteerd boek over leven en werk van de Groningse architect Gerrit Nijhuis. Het bevat niet alleen het volledige oeuvre van Nijhuis, maar heeft ook aandacht voor onder andere de tijd waarin hij werkte, de opleiding tot architect, de rol van de vrijmetselarij, en de vakliteratuur waarop Nijhuis (en zijn collega's) zich baseerden.

Uiteraard komt ook het latere architectenbureau Nijhuis & Reker aan bod. Want hoewel de nadruk ligt op Nijhuis, is er zeker ook aandacht Karel Reker en diens zoon Lammert Geerd. Het was immers met Karel Reker dat Nijhuis vanaf 1923 een maatschap vormde (en de invloed van de Amsterdamse School duidelijk in de ontwerpen naar voren kwam). Karel zette deze werkwijze in 1962 voort in een maatschap met zijn zoon Lammert Geerd Reker, die het bedrijf in 1987 beëindigde.

Het boek is nu in de uitverkoop voor  € 15,- en is te koop in de winkel van Museum Het Schip. Je kunt ook mailen naar: p.suidman@planet.nl.Peter Suidman, Fred Kuiper & Herman Waterbolk, G. Nijhuis, Architect. Grondlegger van Nijhuis & Reker architecten te Groningen 1877-1987. Collage van een nalatenschap (Profiel Uitgeverij Bedum, 2014).

Links

1. https://nijhuisarchitect.nl/

Ingezonden door: Redactie

Redactie

Reacties

Geen reacties voor dit thema.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.