Introductie

Ter afsluiting van de grootschalige restauratie van Het Schip is een lijvig boek gepresenteerd over het restauratieproces van dit iconische monument.

Beschrijving

Het boek Een Kunstwerk van Baksteen. Betekenis en Restauratie van Het Schip, Amsterdam. Icoon van Sociale Woningbouw en Architectuur, 1919-1921 is een monument an sich geworden. Het lijvige boekwerk maar liefst 320 pagina's  is in groot formaat uitgevoerd, rijk geïllustreerd, behandelt alle facetten van Het Schip, en is ook in een Engelstalige editie verschenen. De zes auteurs (Niko Koers, Petra van Diemen, Richelle Wansing, Ton Heijdra, Cisca van der Leeden en Ramon Pater) nemen ieder een ander onderwerp met betrekking tot het iconische bouwwerk van architect Michel de Klerk voor hun rekening, zoals de achtergronden van de Amsterdamse School, het leven & werk van De Klerk, de sociale woningbouw in Amsterdam, en bouw en gebruik van Het Schip.

En dan is daar natuurlijk de restauratie zelf. Er zitten zoveel facetten aan het gebouw  die allemaal weer andere eisen aan de restaurateurs stelden dat deze in aparte hoofdstukken aan bod komen: materialen en kleuren, metselwerk (de zoektocht naar 'de perfecte imperfecte steen'), deuren, vensters, ornamenten, etc. etc.

Het mooi verzorgde boek, waarin het restauratieproces uitgebreid in beeld is gebracht door onder andere fotografe Leontine van Geffen-Lamers, is een ode aan iedereen die het in oude staat herstellen van Het Schip mogelijk heeft gemaakt. En het maakt tevens weer eens onomstotelijk duidelijk hoe geniaal het fantasierijke ontwerp van Michel de Klerk is. Het is een gebouw waar je niet op uitgekeken raakt. Een gebouw dat een boek als dit verdient.

Een Kunstwerk van Baksteen: Betekenis en Restauratie van het Schip, Amsterdam. Icoon van Sociale Woningbouw en Architectuur, 1919-1921 (Museum Het Schip, 2018).

A work of Art in Brick: Significance and Restoration of het Schip, Amsterdam. An icon of social housing and architecture, 1919-1921 (Museum Het Schip, 2018).

Ingezonden door: Redactie

Redactie

Reacties

Geen reacties voor dit thema.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.