Introductie

De inspiratie van de Amsterdamse School strekte zich uit naar vele, vaak onbekend gebleven, ambachtslieden in Nederland. Hier een voorbeeld uit Haarlem.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Arie Antonie
Achternaam Hoogteiling
Geboortejaar 1892
Sterftejaar 1956
Geboorteplaats Voorschoten
Kwalificaties Edelsmid, Hoogteiling en Presburg, zilversmederij

Biografie

Arie Antonie Hoogteiling werkte (en is waarschijnlijk opgeleid) bij de zilverfabriek Van Kempen & Begeer. Toen Van Kempen & Begeer in 1919 een fusie aanging met de firma Vos en de Haarlemse fabriek overging naar Voorschoten voelden een aantal zilversmeden er niets voor mee te verhuizen. Met anderen zilversmeden zoals Burger en Dal waagden Hoogteiling en zijn compagnon Arnold Presburg de sprong naar zelfstandigheid. Zo werd in 1919 begonnen met de de Zilversmederij Hoogteiling en Presburg. Op 1 februari 1932 is Presburg, ongetwijfeld onder invloed van de crisis, alleen verder verder gegaan onder de naam van Zilversmederij A.Presburg. Deze bestaat nog steeds onder de naam van Haarlemsche Zilversmederij, onder leiding van Karel Schermerhorn. Aan hem danken we dat de tekeningen van een aantal ontwerpen weer boven water gekomen zijn.

Zilversmederij Hoogteiling en Presburg maakte vooral traditioneel zilverwerk, maar voerde een aantal ontwerpen in Amsterdamse School- of Art Deco-stijl in de collectie. Of deze in opdracht werden gemaakt als unica, dan wel dat men hiermee een nieuwe markt wilde aanboren is niet bekend. Of deze ontwerpen eigen zijn of van een externe ontwerper is ook niet bekend.

Links

1. http://www.haarlemschezilversmederij.nl

Ingezonden door: Niko Koers

Niko Koers De auteur is de kleinzoon van A.A. Hoogteiling.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.