Introductie

Willem Retera Wzn.: een manusje van alles.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Willem
Achternaam Retera
Geboortejaar 1890
Sterftejaar 1955
Geboorteplaats Den Haag
Kwalificaties Beeldhouwer, Meubelontwerper, Ontwerper, Architect, Kunstschilder

Biografie

Willem Retera Wzn. volgde zijn opleiding in Amsterdam aan de Kunstnijverheidschool en gaf vanaf 1916 zelf les aan de Academie in Den Haag. Hij publiceerde boeken over kunstnijverheid, onder meer het nog altijd bekende deeltje 7 uit de serie De Toegepaste Kunsten in Nederland "Behangsel en bespanningsstof" (1924). Retera was werkzaam als beeldhouwer, schilder, etser, architect en ontwerper van meubels, behangsels en stoffen.

In zijn vroege werk van omstreeks 1920 is de invloed van de futuristen en Amsterdamse luministen zichtbaar. In zijn stofontwerpen zijn invloeden van de Amsterdamse School aanwezig. Later is het surrealisme een herkenbare inspiratiebron en werd hij een aanhanger van de Nieuwe Zakelijkheid en was het werk van zijn vriend Gerrit Rietveld, voorman van De Stijl, van invloed op zijn bouwen en vormgeven. Vanaf 1944 legde hij zich toe op etsen, die hij in eigen druk uitgaf.

Links

1. http://www.nieuwehaagseschoolkunst.nl/artists/retera.htm

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.