Introductie

Een vernieuwer op het gebied van architecturale ceramiek.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Willem Coenraad
Achternaam Brouwer
Geboortejaar 1877
Sterftejaar 1933
Geboorteplaats Leiden
Kwalificaties Beeldhouwer, Ceramist

Biografie

Brouwer was een zoon van Nicolaas Brouwer, hoofd van een lagere school in Leiden, en Antonia Coert. Hij volgde een opleiding aan de Teekenschool in zijn geboorteplaats. Van 1894 tot 1898 werkte hij er in het atelier voor boekversiering en lettersnijden van zijn zwager Loebèr. Hij vertrok vervolgens naar Gouda, waar hij ging pottenbakken bij Goedewaagen. Hij sloot zich rond 1900 aan bij de kunstenaarsgroep rond 't Binnenhuis. In 1901 richtte Brouwer een eigen keramisch bedrijf op in Leiderdorp onder de naam Fabriek van Brouwer's Aardewerk.

Vanaf 1906 maakte hij ook bouwaardewerk en tuinkeramiek, een voorbeeld hiervan is het architecturale keramiek dat hij maakte voor het Vredespaleis in Den Haag. Hij wordt beschouwd als vernieuwer op dit gebied. Hij werkte samen met architecten als Berlage, Oud, Dudok en Wils. Hij was lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers.

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Coenraad_Brouwer
2. http://wcbrouwer.blogspot.nl/2008/02/levensloop-van-willem-coenraad-brouwer.html
3. http://www.capriolus.nl/nl/content/brouwers-aardewerk-fabriek-van
4. https://rkd.nl/nl/explore/images/record?query=brouwer&start=1

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.