Introductie

De beeldhouwer Theo van Reijn heeft onder andere beeldhouwwerk verzorgd aan Amsterdamse Schoolgebouwen.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Theo
Achternaam Reijn, van
Geboortejaar 1884
Sterftejaar 1954
Geboorteplaats Breda
Kwalificaties Beeldhouwer, Meubelontwerper

Biografie

Van Reijn, geboren in 1884, volgde in 1905 lessen aan de Rijksacademie van beeldende kunsten te Amsterdam, bij onder anderen Bart van Hove. In 1911 won hij de Prix de Rome en hij studeerde vervolgens enige tijd in Rome en Parijs.

Van Reijns beeldhouwwerken zijn aan meerdere Amsterdamse School gebouwen te vinden, waaronder scholen en kerken van Cornelis Kruyswijk. Naast bouwsculpturen maakte hij veel toegepast werk in de stijl van de Amsterdamse School, zoals klokken, lampvoeten, deurkloppers en doopvonten. Hij maakte portretten van onder anderen Aart van Dobbenburgh, Heike Kamerlingh Onnes, Willem Kromhout, Maria Montessori en Jac. P. Thijsse. Verder ontwierp hij eind jaren 30 beelden voor het Amstelstation in Amsterdam, zowel aan de gevel als in de hal. Zijn vroege werken worden wel als abstract-symbolisch aangeduid. Na 1926 ontwikkelde Van Reijn, onder invloed van de Franse beeldhouwers Despiau en Maillol zijn stijl uiteindelijk tot wat dagblad De Waarheid in 1949 noemde "een bezield realisme". Na de Tweede Wereldoorlog ontving de beeldhouwer enige opdrachten voor oorlogsmonumenten.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Theo_van_Reijn
2. https://ilibrariana.wordpress.com/2012/01/13/algemene-begraafplaats-heemstede-bijzondere-graftekens/
3. http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/Amsterdam_O/amstelstation.htm

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.