Introductie

R.N. (Rik) Roland Holst was een centrale figuur. Begenadigd en vruchtbaar beeldend kunstenaar, directeur van de Rijksacademie, getrouwd met de revolutionaire dichteres Henriëtte Roland Holst. En ontvanger van tal van persoonlijkheden uit de kringen van de Amsterdamse school en de politiek op de Oude Buissche Heide. Zijn (zomer)atelier daar werd ontworpen door Margaret Staal-Kropholler.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Richard Nicolaüs
Achternaam Roland Holst
Geboortejaar 1868
Sterftejaar 1938
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Docent, Glaskunstenaar, Graficus / vormgever, Illustrator, Kunstschilder, Tekenaar, Schrijver

Biografie

Richard Roland Holst onderging de invloed van William Morris. Hij kende de kunst in de eerste plaats een ideële, dienende taak toe en legde vooral de nadruk op ambachtelijke zuiverheid en schone vorm. Daarbij hechtte hij grote waarde aan samenwerking tussen kunstenaars (uit verschillende "disciplines"). Om die reden wordt hij wel een gemeenschapskunstenaar genoemd. Hij was een vriend van Herman Gorter en werd overtuigd socialist.

Hij maakte houtsneden, ontwierp affiches, deed de typografische vormgeving van de dichtbundel “Sonnetten en verzen in terzinen geschreven” van Henriette Roland Holst en maakte muurschilderingen in de Beurs van Berlage, het kantoor van de Algemeene Nederlandse Diamantbewerkersbond de 'Burcht van Berlage' en het gebouw van de Hoge Raad in Den Haag.

Later maakte hij ook glas-in-loodramen, onder andere voor het Amsterdamse stadhuis, de Domkerk en het hoofdpostkantoor op de Neude, beide te Utrecht. Hij was ook boekbandontwerper.

Hij werd geboren als zoon van Adriaan Roland Holst, fabrikant en assuradeur, en Sabina Posthumus. Zijn neef was de dichter Adriaan Roland Holst. Rik - zijn roepnaam - Roland Holst studeerde van 1885 tot 1890 aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Aldaar was hij vanaf 1918 docent en van 1926 tot 1934 directeur. Hij trad op 16 januari 1896 in het huwelijk met de bekende dichteres en revolutionair Henriette Goverdine Anna van der Schalk. Dit huwelijk bleef kinderloos.

Gebruikte bronnen

1. Richard Roland Holst, Ooverpeinzingen van een bramenzoeker (1923).

Ingezonden door: Niko Koers

Niko Koers

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.