Introductie

Boekbanden, postzegels, glas in lood, you name it. Een veelzijdig kunstenaar.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Pieter Adrianus Hendrik
Achternaam Hofman
Geboortejaar 1885
Sterftejaar 1965
Geboorteplaats Teteringen
Kwalificaties Glaskunstenaar, Graficus / vormgever, Illustrator, Kunstschilder

Biografie

Pieter Adrianus Hendrik Hofman, vaak vermeld als Pieter A.H. Hofman, (Teteringen, 5 mei 1886 - Den Haag, 10 juli 1965) heeft binnen Amsterdamse School-kringen de grootste bekendheid gekregen met een door hem ontworpen glas in lood-raam in het trappenhuis van Piet Kramers Bijenkorf. Hij ontwierp het in 1925: het jaar waarin hij tevens een zilveren medaille op een kunstnijverheidstentoonstelling in Parijs won en hij zijn baan als ambtenaar bij het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen opzegde. Hij ging zich vanaf dat moment volledige wijden aan zijn kunstenaarsloopbaan, waarbij hij zich vooral richtte op het ontwerp van glas-in-loodramen. Deze werden uitgevoerd door de ateliers van Willem Bogtman en (vanaf de jaren dertig) door Wim Wagemans in het Delftse atelier De Lint.

Maar hij heeft tijdens zijn loopbaan veel meer dan glas in lood ontworpen: hij maakte aquarellen, ex libris, boekbanden, litho's, muurschilderingen, postzegels en schilderijen. Tot zijn eerste opdrachten behoorden het ontwerpen van affiches voor de Utrechtse Jaarbeurs in 1918 en 1919. Hij ontwierp een serie postzegels in 1924 gewijd aan het eeuwfeest van de NRM, en de 'Vredeszegel' uit 1933.

Gebruikte bronnen

1. Peter van Dam, P.A.H. Hofman (1886-1965) Haags sierkunstenaar (Uitgeverij Uniepers, Abcoude 1996).

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_A.H._Hofman
2. http://rond1900.nl/?p=18478

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

geplaatst door Gert-Jan Lobbes op 1 januari 2018 om 17:36:

Antiquair Michael Meijering verzamelt privé al zo’n 30 jaar boekbanden en grafiek van Pieter Hofman. Nu zoekt hij een nieuwe bestemming voor zijn collectie, die bestaat uit zo’n 200 boekbanden en andere objecten van Hofman, zoals prenten, programmaboekjes, boekillustraties, diploma’s, brochures en affiches. Sipke van de Peppel van de website Anno 1900 interviewde Meijering onlangs. Zie https://anno1900.nl/2017/12/31/unieke-hofman-collectie-te-koop/

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.