Gegevens

Voorna(a)m(en) Ludwig Oswald
Achternaam Wenckebach
Geboortejaar 1895
Sterftejaar 1962
Geboorteplaats Heerlen
Kwalificaties Beeldhouwer, Illustrator, Kunstschilder

Biografie

Van de werken van Oswald Wenckebach is het standbeeld 'Monsieur Jacques' misschien wel het bekendst: het vriendelijke mannetje begroet iedere bezoeker van het Kröller Muller museum. Beeldhouwen was echter niet zijn eerste beroep: Wenckebach schilderde en illustreerde kinderboekjes voordat hij - mogelijk hiertoe aangezet door John Rädecker - zich richtte op de beeldhouwkunst. Net als Rädecker werd hij al snel gevraagd om bijdragen te leveren aan Amsterdamse School-blokken, zoals in de Diamantbuurt.

Reacties

geplaatst door Conny Kalkhoven op 15 april 2014 om 16:09:

Vandaag een bezoekje gebracht aan het kleine museum in Noordwijk aan Zee. Tot mijn verrassing was daar een tentoonstelling van Oswald Wenckebach. Werkelijk schitterende houtsnedes, typisch uit de tijd van de Amsterdamse school. Wat mij erg verraste was de vrijmoedigheid waarmee hij naaktheid uitbeeldde, onbeschroomd, zelfs bij bijbelse afbeeldingen. Hier meer informatie: http://www.kunstinzicht.nl/kunst/adres/8683/expo12454/grafiek-van-een-beeldhouwer-de-houtsnede.html

geplaatst door Redactie Platform Wendingen op 21 april 2014 om 14:13:

Dag Conny, wat omschrijft u dat mooi

de vrijmoedigheid waarmee hij naaktheid uitbeeldde, onbeschroomd, zelfs bij bijbelse afbeeldingen

Dat maakt de redactie erg nieuwsgierig, misschien een leuk werkuitje voor de volgende keer. We lazen dat Wenckebach zich door John Radecker liet overhalen om te gaan beeldhouwen. De prachtige beelden van Radecker kennen we natuurlijk, sterker nog dit redactie lid kijkt nu tegen een van de beelden aan op De Dageraad! Helaas leidde deze kennismaking er wel toe dat Wenckebach zijn oude werk vernietigde... Ook ontwierp hij in de jaren 40 een serie munten, toevallig schreef de redactie onlangs een blog over de nieuwe euro munt met de beeltenis van Willem Alexander, ontworpen door Erwin Olaf ...in stijl van de Amsterdamse School. En zo komt alles mooi samen!

Ik hoop op een bijdrage van u, misschien van een beeldhouwwerk of ander object.

De redactie.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.