Introductie

Jan Trapman, beeldhouwer veelal van dierenfiguren.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Jan
Achternaam Trapman
Geboortejaar 1879
Sterftejaar 1943
Geboorteplaats Scherpenisse
Kwalificaties Beeldhouwer

Biografie

Jan Trapman (1879-1943) was een beeldhouwer die, net al kunstenaars als Jaap Kaas, de dierentuin Artis tot inspiratiebron had gekozen voor zijn beeldhouwwerk.

Trapman was opgeleid aan de Academie van Beeldende Kunsten in Antwerpen en kwam in 1905 naar Amsterdam. Daarvoor had hij al in Rotterdam en Den Haag gewerkt.

Trapman vervaardigde vooral veel diermotieven, zoals hij waarschijnlijk ook gedaan heeft op de gevel van Gebouw Batavia aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Andere architectuur die hij van decoraties heeft voorzien is onder meer de Vierwindstrekenbrug in stadsdeel De Baarsjes (bij de Jan van Galenstraat over de Admiralengracht), waar hij een ijsbeer en een tijger heeft aangebracht. Ook had hij voor deze brug een groep pinguïns ontworpen, maar deze is later naar het Beatrixpark overgebracht, waar de groep nu nog steeds te vinden is. Op een huis in Amsterdam Oud-Zuid is een gevelsteen met een kangaroe van de hand van Trapman te vinden.

Trapman overleed in 1943.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Trapman
2. https://rkd.nl/nl/explore/artists/78095

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.