Introductie

Beeldhouwer Meefout, maker van sensuele vrouwenfiguren, voelde zich verwant aan zijn vriend Hildo Krop.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Johannes Petrus Wilhelmus
Achternaam Meefout
Geboortejaar 1915
Sterftejaar 1993
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Beeldhouwer

Biografie

Johannes Petrus Wilhelmus Meefout kreeg zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool Quellinus, de Nieuwe Kunstschool en bij Jan Bronner en Frits van Hall aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij woonde en was gedurende zijn gehele leven voornamelijk werkzaam in Amsterdam, waar hij docent houtbewerking was aan de lerarenopleiding en docent beeldhouwkunst aan de Academie voor Beeldende Vorming. Hij was gehuwd met de uit Berlijn afkomstige beeldhouwster (Alwine Bertha) Irmgard Stahl (1911-2001). Meefout was onder andere lid van Arti et Amicitiae, de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars BBK, het Nederlands Kunstenaars Genootschap en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers NKVB.

Meefout werkte het liefst met de materialen hout en steen, zijn favoriete onderwerp was de vrouw, vooral zijn eigen vrouw Irmgard. Hij wordt gezien als de beeldhouwer bij uitstek van de sensuele vrouwenfiguur, met ronde, mollige vormen van de enigszins gedrongen lichamen. De beelden neigen licht naar de abstractie, maar hij heeft de figuratie nooit verlaten. Meefout stond erom bekend dat hij zijn beelden niet graag verkocht. Opdrachten, onder andere van de gemeente Amsterdam, verkreeg hij vaak via Hildo Krop met wie hij zich verwant voelde.

Bekende creaties van hem zijn: Rustende Vrouw, dat hij eerst kleiner had uitgevoerd in Belgisch hardsteen; Olifant, de bronzen fontein in de Amsterdamse Sloterplas en Venus, dat deel uitmaakt van de Meefout-collectie van Museum Beelden aan Zee in Den Haag. Meefout heeft ook het doopvont gemaakt voor de Meinardskerk in het Friese Minnertsga.

Werken (selectie):

Gezin en echtpaar (1955) - Burgemeester Cramergracht, Amsterdam

brugplastieken (1955) - Brug 604 Burgemeester Cramergracht, Amsterdam

Water-Land-Lucht (1958) - gevelsteen IJsbaanpad bij Schinkel in Amsterdam

Drie vrouwen (1966) - Marco Pololaan in Utrecht

Liggende Vrouw (1967) - Kastelenstraat in Amsterdam

Ineengedoken figuur (1972) - Leo Brouwersplein in Utrecht

De omhelzing (1975) - Waterlandplein in Amsterdam

Zonder titel (minnekozend paar) (1987) - Equatorplein in Utrecht

(Bron: Wikipedia)

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Meefout

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.