Introductie

Glaskunstenaar Jaap Pronk maakte ontwerpen in de stijl van Atelier Bogtman.

Gegevens

Voorna(a)m(en)
Achternaam Pronk, Jaap
Geboortejaar 1898
Sterftejaar 1977
Geboorteplaats Hilversum
Kwalificaties Glaskunstenaar

Biografie

De in 1898 te Hilversum geboren Jaap Pronk was een zoon van meubelmaker Pieter Pronk en Trijntje Koster. Hij bezocht de Ambachtsschool in Alkmaar. Hij studeerde vervolgens aan de School voor Bouwkunde, Versierende Kunsten en Kunstambachten in Haarlem en de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijs in Amsterdam. Als zeventienjarige ging hij aan het werk bij het atelier van Willem Bogtman. In 1924 begon hij een eigen glasatelier met Eduard van Bommel (1889-1958), die ook bij Bogtman had gewerkt. In 1929 trouwde Pronk met Hendrika Elisabeth Odink (1900-1955), waarbij Van Bommel als getuige optrad.

Pronk en Van Bommel maakten ramen in de stijl van Bogtman, met elementen uit de Amsterdamse School, waarbij ook de invloed van Richard Roland Holst of Jan Toorop zichtbaar is. Ze werkten veelal in opdracht van architecten. Ramen werden gesigneerd met "Jaap Pronk en Van Bommel Haarlem" of voorzien van een monogram met de letters "JPB". Pronk ontwierp naast ramen ook lampen met gebrandschilderde kappen, spiegels, heraldisch werk, wandschilderingen, uithangborden en grafzerken. Na het overlijden van Van Bommel in 1958 zette Pronk het atelier onder eigen naam voort. Hij hertrouwde met de schilderes Maria (Rie) Rompelman. Pronk was lid van Kunst Zij Ons Doel en van ca. 1945 tot 1954 voorzitter van het Bedrijfschap van Glazeniers. Hij overleed in 1977, op 79-jarige leeftijd.

Glas in lood van Pronk en Van Bommel in de stijl van de Amsterdamse School is onder meer te vinden in Den Haag (Anna Paulownaplein 4) en in Amsterdam (Prins Hendriklaan 30).

Gebruikte bronnen

1. Laan, Barbara - Wonen in een Monumentaal Huis. Amsterdam, 2012.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Jaap_Pronk

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.