Introductie

Henri van der Stok, glaskunstenaar en ontwerper van vele andere zaken.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Gerard Antoine Henri
Achternaam van der Stok
Geboortejaar 1870
Sterftejaar 1946
Geboorteplaats Pelantoegan, Indonesiƫ
Kwalificaties Glaskunstenaar, Graficus / vormgever, Tekenaar

Biografie

Van 1889 tot 1902 was Van der Stok officier bij de Koninklijke Marine. Tijdens zijn zeereizen bezocht hij verschillende landen, waaronder zijn geboorteland Nederlands-Indiƫ. Tot 1903 woonde hij in Den Helder en van 1943 tot 1945 in Voorburg. De overige jaren van zijn leven woonde en werkte hij in 's-Gravenhage.

Van der Stok kreeg in 1903 les van de graficus Ch.L.P. Zilcken en in 1908 van W.A. van Konijnenburg. Voor het overige was hij als kunstenaar autodidact. Hij was hoofdzakelijk werkzaam als tekenaar en graficus; hij vervaardigde etsen, gravures en litho's. Daarnaast produceerde hij figuratieve wandschilderingen, kunstnijverheidsobjecten, beeldhouwwerken en gebrandschilderde glas-in-loodramen, voornamelijk met gebruikmaking van antiekglas.

Op het terrein van de glazenierskunst is Van der Stok hoofdzakelijk als ontwerper actief geweest. Een enkele maal voerde hij een raam naar het ontwerp van een collega uit, zoals het zogenaamde Talentenraam in de Nieuwe Kerk te Delft, dat werd ontworpen door W. van Konijnenburg. Van der Stok heeft gewerkt in het Delftse atelier 't Prinsenhof van J. Schouten en in atelier Liefkes in 's-Gravenhage. Hij ontwierp ramen voor wereldlijke en kerkelijke gebouwen.

Voor het warenhuis De Bijenkorf in 's-Gravenhage ontwierp hij in 1926 een glas-in-loodraam met een achtpuntige ster als basisvorm. Binnen en buiten de stervorm bracht hij sterk gestileerde taferelen aan, die in verband staan met de activiteiten in het warenhuis.

In 1927 ontstonden ramen voor het gebouw van het Indisch Pensioenfonds Koloniale Landsdienaren in 's-Gravenhage, die werden voorzien van motieven afkomstig uit de Indische flora en fauna. Details werden nauwkeurig met verf aangebracht.

Een jaar later werkte Van der Stok aan twaalf ramen met bijbelse taferelen in opdracht van de Nederlands Hervormde kerk in Cillaarshoek.

Het werk van Van der Stok vertoont vaak een eenvoudig geometrisch patroon en sterk gestileerde, gebrandschilderde figuren in tweedimensionaal vormgegeven voorstellingen. De kerkramen in Cillaarshoek zijn een goed voorbeeld daarvan, evenals de ramen die hij ontwierp voor het Gemeentehuis te Schoonhoven (1929). De stadhuisramen werden gedecoreerd met afbeeldingen die verwijzen naar activiteiten van de schenkers van de ramen.

Tenslotte ontwierp Van der Stok nog ramen met religieuze voorstellingen voor de Nieuwe Kerk in Delft (1931) en de Oude Kerk te Wassenaar (1941). Het raam in Wassenaar werd vervaardigd door atelier De Lint in Delft.

Van der Stok nam deel aan de Nederlandsche Nijverheidstentoonstelling (Nenijto) te Rotterdam (1928), de Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes in Parijs (1925) en aan de wereldtentoonstellingen in New York (1934) en Brussel (1935).

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.