Introductie

Leistikow trad al in 1914 voor het eerst op met een masker. In 1921 en 1922 maakte Hildo Krop twee maskers voor haar, waarmee ze in ieder geval optrad in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Het eerste masker is verloren gegaan. Wel is bekend dat het masker uit 1921 gemaakt was van vilt (een oude hoed) en papier-maché. Daarnaast is er één foto uit 1921 waarop Leistikow een polychroom, Afrikaans aandoend masker draagt, dat is afgewerkt met wollen draden. Het masker voor De Fanatieke Dans, dat Leistikow in 1922 op het programma had staan, is veel individueler en geeft een echt karakter weer.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Gertrud
Achternaam Leistikow
Geboortejaar 1885
Sterftejaar 1948
Geboorteplaats Bückeburg
Kwalificaties Danseres

Biografie

Gertrud Leistikow werd op 21 september 1885 geboren in het Duitse Bückeburg, als kind van Poolse ouders. Op negentienjarige leeftijd was ze in Dresden danslessen gaan volgen, en kwam ze bij Dalcroze terecht. Later zou ze haar opleiding in Berlijn vervolgen.

Tussen 1906 en 1910 moet ze met optreden zijn begonnen. Ze gaf onder meer dansrecitals in Petersburg, Moskou, Lausanne, Utrecht en Sarajevo. In 1914 werkte ze korte tijd bij Von Laban en danste ze onder meer samen met Mary Wigman. In dat jaar trad ze ook voor het eerst op in Nederland. Al snel ontstond er in artistieke kringen veel belangstelling voor haar optredens. Er verscheen onder meer een artikel over haar in het dansnummer van Wendingen. Die belangstelling en waardering kan een rol hebben gespeeld bij haar besluit om zich in Nederland te vestigen.

De betekenis van de maskers en voor de moderne dans in Nederland is, dat zij de aandacht wilde vestigen op het lichaam en niet op de expressie van het gezicht. Zij danste ook veel naakt en met een sluier over haar gezicht. 'Geen gezichtsuitdrukking' is in de hedendaagse dans nog steeds een issue.

Gebruikte bronnen

1. Jocobien de Boer, Gertrud Leistikow. Dans voluit (Uitgeverij De Kunst 2014).

Links

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Gertrud_Leistikow
2. http://wiki.theaterencyclopedie.nl/wiki/Gertrud_Leistikow
3. http://kranenburgh.nl/agenda/event/82/Tentoonstelling-pionier-van-een-nieuwe-wereld#.U78ZaunlodU
4. https://www.youtube.com/watch?v=rfwNf57W1iY
5. https://www.youtube.com/watch?v=4R-Hvgcgsl4
6. http://www.eenvandaag.nl/binnenland/52408/portret_gertrud_leistikow_grondlegster_van_de_dans

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.