Introductie

Een beeldhouwer met een veelbewogen leven.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Frederik
Achternaam Sieger
Geboortejaar 1893
Sterftejaar 1990
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Beeldhouwer

Biografie

Siegers vader was een stukadoor, die zich in zijn vrije tijd bezighield met houtsnijden. Frits Sieger volgde in zijn voetsporen en werd ook stukadoor. In de avonduren kreeg hij les aan de ambachtsschool en vervolgens aan de Avondschool voor Kunstambachten. Van 1912 tot 1928 was hij leerling van onder anderen Jan Bronner aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij leverde, net als Hildo Krop, versieringen voor de woningbouw van de Amsterdamse School. In de crisisjaren '30 startte Sieger een atelier voor de restauratie van wassen etalagepoppen. Hij exposeerde in 1935 met Albert Termote, Willem Valk en een aantal anderen in het Stedelijk Museum.

Sieger was lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken, maar was het er niet mee eens toen de vereniging zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloot bij de Nederlandsche Kultuurkamer. Hij was actief in het verzet en werd twee keer gevangengenomen, maar beide keren wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Na de oorlog legde hij zich toe op het maken van portretplaquettes. Later maakte hij meer vrijstaande sculpturen. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld het oorlogsmonument De stenen man, dat hij maakte voor Kamp Amersfoort. Het beeld werd in mei 1953 onthuld door minister-president Willem Drees.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.