Introductie

Fré Cohen heeft grote invloed gehad op de grafische vormgeving van de jaren dertig.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Frederika Sophia (Fré)
Achternaam Cohen
Geboortejaar 1903
Sterftejaar 1943
Geboorteplaats Amsterdam
Kwalificaties Graficus / vormgever, Tekenaar

Biografie

Fré toonde als kind al belangstelling voor tekenen en wilde tekenares worden. Na enige omzwervingen kwam zij in 1921 terecht bij de draad- en kabelfabriek Draka, waarvoor ze advertenties ontwierp.

Van 1927 tot 1929 volgde zij een opleiding op de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam, zij haalde daar haar einddiploma Grafiek. Van 1929 tot en met 1932 was zij in dienst bij de Stadsdrukkerij Amsterdam. Tot 1941 bleef ze deze drukkerij in dienst als freelance medewerkster en kreeg ze de gelegenheid bijna al het voorkomende drukwerk voor de gemeentediensten te ontwerpen. Ze was zeer bedrijvig en energiek en werkte in een hoog tempo, wat haar bij de Stadsdrukkerij de bijnaam 'Saartje Wip' opleverde.

Fré Cohen zat in de oorlogsjaren achtereenvolgens ondergedoken in Amsterdam, Diemen, Rotterdam, Winterswijk en Borne. In die periode bleef ze echter, zo goed en zo kwaad als het kon, illegaal doorwerken. Op 10 juni 1943 werd ze echter in Borne door de Duitsers opgepakt, waarbij ze gif innam. Na twee dagen overleed ze op 12 juni 1943 op 39-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Hengelo.

Gebruikte bronnen

1. Peter van Dam en Philip van Praag, Fré Cohen, leven en werk van een bewogen kunstenares (Uniepers Abcoude 1993).
2. Rond Paasheuvel en Prinsenhof. Uitgegeven ter gelegenheid van de Fré Cohen-tentoonstelling in het Amstelpark te Amsterdam september 1977 (Stadsdrukkerij van Amsterdam, 1977).
3. Peter van Dam en Philip van Praag, Amsterdam gaf het voorbeeld. Gemeentelijke opdrachten aan grafische kunstenaars 1912-1939 (Uniepers Abcoude 1996).

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A9_Cohen
2. http://socialhistory.org/bwsa/biografie/cohen-f
3. http://boekwinkeltjetureluur.blogspot.nl/2010/05/ic-sie-des-meyen-schyn-verzameld.html
4. http://www.betondorp.org/schiphol_links_cohen.html

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.