Introductie

Vroeg werk van Warffemius in de organische stijl van de Amsterdamse School is te vinden in twee villa's aan de Prins Hendriklaan 15 en 29 te Amsterdam en ook op Wendingen te bewonderen.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Everardus Franciscus Cornelis
Achternaam Warffemius
Geboortejaar 1885
Sterftejaar 1969
Geboorteplaats Delft
Kwalificaties glazenier, schilder

Biografie

Everardus Warffemius was een glazenier, die vooral in Rotterdam werkzaam was. Hij werd aanvankelijk opgeleid tot onderwijzer, maar was meer geïnteresseerd in het kunstenaarschap. Hij leerde tekenen van zijn vader, die tekenleraar was. Vanaf 1904 werkte hij onder leiding van Pieter Willem van Baarsel op het glasatelier van Johannes Willem Gips. Hij werkte vervolgens op een aantal andere ateliers. Hij deed de avondcursus van de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen (1908-1912), waar hij les kreeg van onder anderen Huib Luns en Alexander van Maasdijk. In 1917 begon Warffemius een eigen atelier in Kralingen.

Aanvankelijk schilderde Warffemius stillevens, maar hij werd bekend om zijn glas-in-loodramen.Tijdens het bombardement op Rotterdam (1940) is een deel van zijn werk verloren gegaan. In de oorlogsjaren was hij belast met hulpverlening aan kunstenaars die zich niet wilden aansluiten bij de Kulturkammer. In drukke tijden had Warffemius meer dan 10 man in dienst. Na de oorlog kreeg hij diverse opdrachten voor de restauratie van ramen, onder meer in de Laurenskerk, en ontwerpen van gedenkramen.

De ramen van Warffemius hebben veelal naturalistisch weergegeven motieven binnen eenvoudige en sobere composities. In het atelier werden naast eigen ontwerpen ook ramen uitgevoerd voor onder anderen Pieter den Besten, Albert Plasschaert en Marius Richters. Vanaf 1948 werkte D.W. van Ouwerkerk bij Warffemius, hij nam steeds meer de uitvoering over en verzorgde onder meer een raam voor het Consulaat Generaal in Kaapstad (1958) dat werd ontworpen door Warffemius.

De kunstenaar was lid van de Rotterdamse Kunststichting, bestuurslid van het Nederlands Steuncomité voor Beeldende Kunstenaars en voorzitter van de Rotterdamse Kunstenaarssociëteit en de Landelijke Federatie van Beeldende Kunstenaarsverenigingen. Hij ontving in 1953 de Penning van de Maze van de gemeente Rotterdam en werd in 1960 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Heel vroeg werk van Warffemius in de organische stijl van de Amsterdamse School is te vinden in twee villa's aan de Prins Hendriklaan 15 en 29 te Amsterdam. Later ontwierp hij onder meer ramen voor het Theater Tuschinski in Amsterdam (1922), de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (1927), de O.L. Vrouw van de Berg Carmel in Aalsmeer (1931), de Ambachtsschool aan de Tamboerstraat, Rotterdam (1935), het Stadion Feijenoord (1937), de destilleerderij Jansen in Schiedam (1942), de school voor Scheepwerktuigkundigen in Rotterdam (1929), de Hervormde kerk in Puttershoek (1949) en de kerk in Brielle. Warffemius was tevens de restaurator van glas-in-lood-ramen van de Sint Laurenskerk te Rotterdam.

Gebruikte bronnen

1. S. van Dijk, 'Everardus Warffemius'. In: Glas-in-lood in Nederland 1817-1968 (SDU Uitgeverij, 1989) blz 352.

Links

1. https://rkd.nl/nl/explore/artists/104812
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Everardus_Warffemius
3. https://www.delpher.nl

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.